Egészségügyiek ünnepe

Népszerű a papás szülés

2007. június 15., 10:00 , 335. szám

Immár hagyományosan minden év június harmadik vasárnapján méltatják az egészségügyi dolgozók napját. A medikusok szakmai ünnepe előtt Valerij Jarilovec, a beregszászi járási kórház főorvosa sajtótájékoztatót hívott össze. A főorvos rövid bevezetőjét követően a helyettesei adtak helyzetjelentést az általuk irányított szakterületekről.

A Beregszászi járás lakosságának mintegy 70 százaléka falvakban él, ezért kitüntetett figyelmet érdemel(ne) a falusi egészségügy helyzete - hangsúlyozta Volodimir Males, a vidék egészségügyéért felelős igazgatóhelyettes. - A járásban több mint 200 egészségügyi dolgozó tevékenykedik. Munkájuk annyiban tér el a kórházban és szakrendelőben foglalkoztatott fehér köpenyesekétől, hogy gyakorlatilag nincs kötött munkaidejük: hétvégén, ünnepnapon és éjszaka bármikor beteghez riaszthatják őket. Ráadásul mindezt meglehetősen alacsony bérezés mellett végzik, hiszen amíg a környező országokban egy orvos átlagfizetése megközelíti az ezer dollárt, addig nálunk ez a mutató 100 és 200 dollár között mozog. Talán ez az egyik fő oka annak, hogy a falvakban még ma is elég sok a betöltetlen állás.

Vizauerné Zseltvay Magdolna, az anya- és gyermekvédelemért felelős igazgatóhelyettes az ezen a szakterületen önfeláldozóan dolgozók munkájáról szólt. Az újítások közül a főorvosnő a felújított szülészeti osztályon immáron második éve eredményesen működő papás szülést emelte ki, aminek a lényege az, hogy a gyermek világrajötténél az apa is jelen lehet (ma már az összes szülés 65 százaléka így zajlik).

Okszana Kiz, a poliklinika vezetője a járóbeteg-szakellátást biztosító részlegről beszélt, ahol több mint 240-en dolgoznak. Az elmúlt évben a megye poliklinikái közül a városi és vidéki betegek ellátását is biztosító beregszászi az igen előkelő harmadik helyen végzett.

A megyei viszonylatban egyik legjobban felszereltnek számító beregszászi kórházban évente 11-12 ezer beteg fordul meg - mondta el Mihajlo Szák, a gyógyászati folyamatért felelős igazgatóhelyettes, aki külön kemelte a sebészeti és belgyógyászati osztályon, a bőrgyógyászati, a sürgésségi és a fertőző osztályon folytatott eredményes munkát.

(tamási)