Egyre gazdagabb gazdagok

A ötven toplistás közül 13 parlamenti képviselő

2007. június 15., 10:00 , 335. szám

Idén sem maradhatnak el az ország leggazdagabb embereit számba vevő sajtófelmérések, hiszen ezek mutatják, valójában merrefelé is halad Ukrajna, illetve ki s hogyan alkalmazkodik ehhez a haladáshoz az ország hatalmasai közül.

A vagyonfelmérést általában éppen ebben az időszakban végzik a szakemberek, hiszen jobbára áprilisban, májusban jelennek meg a vállalatok legfrissebb pénzügyi beszámolói. A felmérést végzők minden alkalommal rámutatnak, hogy a listában szereplő nevek mellett megjelenő számok nem az illetők bankszámláján található pénzösszegre utalnak, hanem aktívumaikra, amelyek mindenekelőtt ismert hazai és külföldi befektetéseiket, vállalati és egyéb tulajdonaikat, részvényeiket összesítik.

Most éppen a műfaj hazai úttörője, a Korreszpondent hetilap listáját böngészhettük, amely az ötven leggazdagabb ukrajnai férfiú névsorát tette közzé minap. A listájukra került gazdagok döntően közszereplők: tizenhárman közülük parlamenti képviselőként is szert tesznek némi mellékkeresetre, ketten a legutóbbi időkig magas posztokat töltöttek be a nemzetbiztonsági tanácsban, egyikük pedig kormányfőhelyettes. Négyen a Kijevi Városi Tanácsban szereztek pozíciót, egyikük maga a fővárosi polgármester.

Összességében ezen képviselők és hivatalnokok tőkéje meghaladja a 27 milliárd dollárt, ami egyenlő az ukrán állami költségvetés éves bevételi oldalával. Mind az ötven képviselő 64,4 milliárd dollárra becsült vagyona Ukrajna kétévi költségvetésével egyenlő.

Ami a leggazdagabbak politikai hovatartozását illeti, a legtöbb képviselő, szám szerint nyolc a Régiók Pártjából (17,9 milliárd dollár), illetve Julija Timosenko Blokkjából (6,27 milliárd dollár) került be a Top 50-be. Egy-egy képviselővel szerepel a listában a Mi Ukrajnánk (504 millió), az Ukrán Szocialista Párt (2,4 milliárd) és Leonyid Csernoveckij Blokkja (404 millió). Ha átszámítjuk hrivnyára a listára felkerültek vagyonát, kiderül, hogy valamennyien milliárdosok.

Az elmúlt egy év során a bankárok vagyona nőtt a legnagyobb mértékben, volt, aki egyenesen megduplázta a tőkéjét. Márpedig a listán szereplők közül huszonhatan bankárok, vagy részesedéssel rendelkeznek pénzintézetekben. Azonban hiba volna azt hinni, hogy csupán a bankszektorban tudják bebiztosítani a gondtalan jövőt a kapitalista munka hősei. Például a lista 18 szereplőjének van köze a kohászathoz, amely az ország legnagyobb exporttermelő ágazatának számít.

Összességében elmondható, hogy szinte mindenki, aki tavaly is szerepelt a leggazdagabbak akkor harmincas listáján, az idén még gazdagabb lett. Ez alól csupán három kivétel akad: Valerij Horoskovszkij (17. helyezett) 113 millió dollárral lett szegényebb, 23 millió dollárt vesztett Lev Parhaladze (37.), s csupán néhány "fillért" - azaz mindössze egymilliót veszített Petro Porosenko (25.). Mindazonáltal felesleges aggódnunk a vesztesek megélhetéséért, hiszen az efféle ingadozások természetes velejárói a folytonos beruházásokat és tranzakciókat követelő üzleti életnek; továbbra is van mit a tejbe aprítaniuk.

A tőkeképződés földrajza arra vall, hogy az igazán nagy pénzeket elsősorban az ország középső részében csinálják, valamint a Dnyepr balparti részén. Lényegesen kevesebben származnak a mágnások táborában a nyugati és a déli országfertályból. Érdekesség, hogy majd minden harmadik multimilliomos annak idején valamelyik fővárosi felsőoktatási intézményben szerzett diplomát. (Kárpátalja/Korreszpondent)