A fővárost elönti a szemét

2007. június 15., 10:00 , 335. szám

Az ukrán fővárosban már közel egy éve kritikus helyzet alakult ki a szemét elszállításával kapcsolatban. A városlakók fel vannak háborodva a teletömött szeméttárolók és a várost elárasztó szemét láttán.

Szeméttárolók híján számos illegális szemétlerakatot alakítottak ki, Kijevet szeméthegyek "díszítik", ami hatalmas megdöbbenést vált ki a városba érkező turistákban. A városból naponta 11 ezer köbméternyi szemetet szállítanak el a megfelelő szolgálatok, már ha győzik géppel és munkaerővel a munkát.

Az áldatlan helyzet javulását Leonyid Csernoveckij polgármester, úgy tűnik, attól várja, hogy majdnem duplájára emelte a házmesterek fizetését, mely június elsejétől 2000 hrivnya. Jelenleg a városban 6 ezer házmester dolgozik, holott 9,5 ezerre lenne szükség. A város vezetésének reményei szerint a fizetésemelés a házmesterek számának növekedését is elősegíti, és ez esetben időben el lesz takarítva a házak közvetlen közelében felgyülemlett szemét.

Kijev lakossága az utóbbi időben arra lett figyelmes, hogy Csernoveckij és csapata több mint 2 ezer hatalmas hirdetőtáblán adja tudtára az embereknek, hogy 170 ezer lakóházat hoztak rendbe, fákat ültettek, új szeméttároló tartályokat helyeznek el, ami a városlakók szerint nem felel meg a valóságnak, mert a fővárost továbbra is elárasztja a szemét. A Vecsirnyi Visztyi az illetékes hatóságoknál érdeklődött aziránt, van-e egyáltalán 170 ezer lakóház Kijevben. A válasz megdöbbentő volt: számuk 14-szer kevesebb - csupán 11 888.