Mire számíthatunk a nyáron?

Magyarigazolvány és kedvezmények

2007. június 15., 10:00 , 335. szám

Mint ismeretes, a magyarigazolványhoz kapcsolódó kedvezmények és igénybevételük rendszere átalakulóban van, a nyári hónapokban azonban az átlagosnál is többen szeretnének élni e lehetőségekkel. Ennek tudható be, hogy olvasóink élénkebben érdeklődnek aziránt, valójában mire is számíthatnak az elkövetkező hetekben-hónapokban.

Az üggyel kapcsolatban megkerestük a magyar Kormányszóvivői Irodát, ahol a következő tájékoztatást kaptuk kérdéseinkre.

- Pillanatnyilag hogyan vehetők igénybe (igénybe vehetők-e egyáltalán) az utazási kedvezmények azok részéről, akiknek lejárt a magyarigazolványuk?

- 2007. május 29-én az Országgyűlés elfogadta a szomszédos államokban élő magyarokról szóló 2001. évi LXII. törvény (Szátv.) módosítását. A módosítással a magyarigazolványok és magyar hozzátartozói igazolványok érvényességi ideje határozatlan idejűre változik. Ez vonatkozik a jelenleg használatban lévő, és az eredeti szabályozás értelmében esetleg már lejárt igazolványokra is. Az utazási kedvezmények igénybevételében tehát nincs lényegi változás. Amennyiben az igazolványok melléklete a támogatások és kedvezmények igénybevételére jogosító igazolások bejegyzésére alkalmatlanná vált, vagyis betelt, a jogosult pótfüzetet kérvényezhet. Az igazolásokat, bejegyzéseket a továbbiakban ebben kell rögzíteni. A pótfüzet az igazolvány elválaszthatatlan részét képezi, kizárólag azzal együtt érvényes, tartalmazza a magyarigazolvány (hozzátartozói igazolvány) okmányszámát és a jogosult nevét. Az érvényességi idő meghosszabbítása a törvény erejénél fogva keletkezik, azt a jogosultnak tehát nem kell külön eljárásban kezdeményeznie.

- Mi a helyzet a pedagógus-, oktatói és diákigazolványokkal, illetve az azokhoz kapcsolódó kedvezményekkel, miután a változások miatt a legtöbben nem tudták még meghosszabbítani azok érvényességét?

- A jelenleg még az igazolványokkal párhuzamosan használt ún. járulékos igazolványok (diákigazolvány, pedagógusigazolvány, illetve oktatói kártya) megszűnnek. A továbbiakban a kedvezményekre való jogosultságot az érvényesítő matricával ellátott magyarigazolvány, valamint a magyar hozzátartozói igazolvány igazolja. A támogatások és kedvezmények igénybevételére jogosító igazolásokat a magyarigazolvány, valamint a magyar hozzátartozói igazolvány mellékletébe, annak betelte esetén a pótfüzetbe jegyzik be. Az igazolványok érvényességi idejének határozatlan idejű meghosszabbítása a törvénymódosítás kihirdetését követő nyolcadik napon, a többi módosító rendelkezés (pótfüzet bevezetése, járulékos igazolványok megszüntetése) a kihirdetést követő 30. napon lép hatályba.

- Számíthatnak-e ebben az esetben a pedagógusok például a könyvtámogatásra?

- A pedagógusok könyvtámogatása kapcsán a jogszabályi feltételek nem változtak.