Moroz és a munkakönyvek

Sorban álló képviselők

2007. június 15., 10:00 , 335. szám

A Legfelsőbb Tanácsban a többség, Moroz házelnök hathatós közreműködésével, mindenáron igyekszik meggátolni, hogy a parlament létszáma 300 fő alá csökkenjen, ami a testület legitimitásának elvesztését jelentené.

A parlament apparátusa nem hajlandó kiadni a frakcióikból kilépő képviselők munkakönyvét, mondván, azt csak azok kaphatják meg, akiknek a frakcióból való kilépését bejelentik a parlament plenáris ülésén. Eddig Olekszandr Moroz csupán 28 nasa ukrainás (NU) képviselő nevét olvasta fel. Moroz szerint azért csak 28 képviselő kaphatta meg eddig a munkakönyvét a 169-ből, mert egyrészt az apparátus nem érkezett feldolgozni az összes frakcióelhagyási bejelentést, másrészt azok számos pontatlanságot tartalmaztak.

A szándékosan vontatott ügyintézés következtében most a parlamenti képviselők is - akik legtöbbje egyébként óhajukat leső "munkatársak" hada fölött rendelkezik - megtapasztalhatják a sorbanállást, amit elég nehezen viselnek: néhányan már az apparátusi iroda megostromlását tervezik. További érdekesség, hogy miután a 28 képviselő kézhez kapta a munkakönyvét, Moroz a Központi Választási Bizottsághoz fordult s kérte az NU listáján szereplő következő 28 képviselőjelölt parlamenti képviselőként való bejegyzését.

Összesen 169 ellenzéki képviselő (103 BJUT-os és 66 NU-s) vár arra, hogy nevüket felolvassák a parlamentben. Ez azonnal működésképtelenné tenné a parlamentet, mert így 300 alá csökkenne a képviselők száma. Viktor Juscsenko államfő június 5-től már nem tekinti legitimnek a parlamentet. (bj/korrespondent.net)