A Nagyszőlősi járás új címere és zászlaja

2007. június 15., 10:00 , 335. szám

Június 12-én a Nagyszőlősi Járási Tanács üléstermében lakossági fórumon tárgyalták meg a járás címerének és zászlajának tervezetét. A járási tanács február-március folyamán pályázatot írt ki a kérdésben. Öt címer- és négy zászlótervezetet tartalmazó pályamunka érkezett. Ezeket egy bizottság bírált el, mely egyhangú szavazással a pályázat győztesének Kész Barnabás salánki történelemtanár címer- és zászlótervét fogadta el, és a tervezeteket társadalmi megvitatásra bocsátotta a járásban. A megvitatásban 24 önkormányzat, 66 oktatási intézmény, összesen 5809 személy vett részt. A címertervet 5545-en (95%), a zászlótervet 5408-an (93%) támogatták.

A lakossági fórumon, melynek munkájában részt vett és felszólalt Brenzovics László, a megyei tanács és a KMKSZ alelnöke, Oleg Ljubimov és Barta József, a járási tanács elnöke, ill. alelnöke, Milován Jolán, a KMKSZ Nagyszőlősi Középszintű Szervezetének elnöke és Nagy Klára, a KMKSZ városi alapszervezetének elnöke, megvitatták a pályázaton győztes tervezeteket és a járási tanács oklevelével jutalmazták a pályamunkák készítőit.

- Munkám során az motivált - mondta el Kész Barnabás -, hogy állítsuk vissza a járásunknak területileg nagyjából megfelelő történelmi Ugocsa vármegye címerét, amelynek egyik változatát (részleteiben és némi módosítással) Nagyszőlős városa használja mintegy másfél évtizede. Az általam javasolt címer: a kerek talpú, arannyal szegélyezett pajzs negyedelt (egyszer vágott és egyszer hasított), boglárpajzzsal. Az arany szegély 23 arany makkal díszített. Az első, ezüst mezőben zöld száron zöld leveles zöld szőlőfürt függ, a második, kék mezőben jobbharántosan állított ezüst hal, a harmadik, kék mezőben zöld szárú, zöld levelű arany makk látható. A negyedik, ezüst mezőben ugyancsak jobbharántosan elfordult fekete rák, a Batár-patak legendás rákja helyezkedik el. A boglárpajzs vörös mezejében arany oroszlán ágaskodik - a Perényi család címere. A címerpajzs fölött két zöld levelű, vörös szirmú heraldikai rózsa és köztük egy ezüst heraldikai liliom lebeg.

A zászló 2:3 arányú, téglalap alakú fehér szövet, közepében az előbbi címer helyezkedik el, a zászló széleit pedig farkasfogak (háromszögek) szegélyeznék a következő színösszeállításban: három oldalon az ukrán államiságot, illetve a lakosság ukrán-ruszin többségét jelképező kék-sárga (arany), egy oldalon pedig a járás egynegyedét alkotó magyar kisebbséget szimbolizáló piros-zöld farkasfogak.

F.Zs.