Új beutazási szabályok

Ukrán-szlovák határ

2007. június 15., 10:00 , 335. szám

Június 1-jétől új beutazási szabályok léptek életbe Szlovákiában. Részletes információkért a Szlovák Köztársaság Ungvári Főkonzulátusához fordultunk.

A főkonzulátus tájékoztatása szerint az új szabályok értelmében június 1-jétől szlovák beutazási vízummal kell rendelkeznie az ukrán-szlovák határt átlépni kívánó ukrán állampolgárnak abban az esetben, ha úti célja Szlovákia. Vonatkozik ez azokra is, akiknek schengeni vagy valamelyik európai uniós tagország által kiadott vízuma van. Korábban magyar beutazási vízummal is lehetett 90 napig Szlovákiában tartózkodni, június 1-jétől azonban ehhez már szlovák beutazási vízum szükséges, melyet továbbra is díjmentesen lehet igényelni a főkonzulátuson, csakúgy, mint a tranzitvízumot.

Nem szükséges a szlovákiai beutazási vízum kiváltása azoknak az ukrán állampolgároknak, akik csak átutaznak Szlovákián és rendelkeznek schengeni vízummal, az Európai Unió (EU) schengeni övezethez tartozó valamelyik tagországa által kiadott beutazási vagy nemzeti vízummal, illetve tartózkodási engedéllyel; az EU új tagországa által kiadott beutazási vagy nemzeti vízummal, illetve tartózkodási engedéllyel. Többek között magyarországi beutazási engedéllyel is átléphető a szlovák határ, ha Magyarország és nem Szlovákia a célország. Megtehető ez abban az esetben is, ha az ukrán-magyar határon lépett ki az országból és Szlovákián keresztül kíván visszatérni. A harmadik országba való utazáskor a szlovák határrendészet az utazó útlevelébe "tranzit" feliratú bélyegzőt tesz és feljegyzi a beutazás dátumát. Ha az utazó túllépi az engedélyezett öt napnyi szlovákiai tartózkodási időt, pénzbírsággal büntetik. Másodszori szabálysértés esetén kiutasítják az országból.

Fontos információ továbbá a Szlovákiába utazók számára, hogy a vámellenőrzés során kérhetik az ott-tartózkodás időszakára napi 50 eurónak megfelelő költőpénz felmutatását.

B. J.

Lezárják a Kisberezna-Ublja

határátkelőt

Ukrajna és Szlovákia között megállapodás született arról, hogy a Kisberezna-Ublja ukrán-szlovák határátlekőt felújítás miatt június 11-től augusztus 1-jéig lezárják a járműforgalom elől.