Halottaink emlékezete: a síremlék

Garancia van, de a vandalizmusra nem vonatkozik

2007. június 22., 10:00 , 336. szám
Vandalizmus: a közelmúltban megrongálták Kóródy Katona Gáspár, a '48-as podheringi csata honvéd tüzérének sírját a munkácsi temetőben.

Elhunyt szeretteink emlékezete elsősorban persze a szívünkben él, de azért a hozzátartozók a nyughely gondozásával, síremlék állításával kézzelfogható jelét is adják az emlékezésnek. Márciustól októberig tart az év azon szakasza, amikor az időjárás kedvező az olyan munkafolyamatok elvégzéséhez, mint a síremlékkészítés. Kárpátalján több városban és településen élnek ezzel foglalkozó vállalkozók. Mi Kiss Attilát kerestük meg, aki 1989-től foglalkozik síremlékek készítésével.

- Hogyan jött az ötlet, hogy síremlékkészítéssel foglalkozzon?

- Középiskolai végzettséggel rendelkezve nem találtam megfelelő munkát, ezért úgy döntöttünk az édesapámmal, hogy valamilyen vállalkozásba fogunk. Ketten indítottuk be a vállalkozást, aztán 2000-től egyedül, fővállalkozóként viszem tovább az üzletet.

- Miből és hogyan készül el egy sírkő?

- Műmárvány és cement keverékéből készítjük el a sírköveket. Az elkészítés folyamata pontos, precíz munkát igényel már a forma összeállításától kezdve. Egy asztalosmester faragja ki a formákat és összerakja. Utána következik a betonkeverés és a "zsírozás". Ez azért szükséges, hogy a beton ne ragadjon bele a fából készült formába, vagyis meg kell "kenni" a zsalut, amire leggyakrabban fáradt olajat használunk. Ez a közép-európai rendszernek felel meg, máshogyan nem lehet elkészíteni, legfeljebb a márványból készült síremlékeket. Azokra azonban ezen a környéken nincs vagy elenyésző az igény, ugyanis rendkívül drága: 1000-1200 dollárnál kezdődik az ára, s a márvány minőségétől és a komputeres munkától függően 2000 USD is lehet. Mi is használunk számítógépet a szöveg, esetleg a kép felviteléhez, de alkalmazunk olyan mesterembert is, aki kézzel végzi el ugyanazt a munkát, ugyanis gyakran előfordul, hogy a számítógép hibázik, ha áramszünet van vagy rosszul volt beállítva. Ilyenkor manuálisan kiigazítjuk a hibát, ha lehet. Ha nem, akkor lecsiszoljuk az egész felületet, s kezdjük újra ezt a munkafolyamatot. Méretek szempontjából 2,30 métertől 2,70-ig terjed az általunk elkészített síremlék hosszúsága, az alap magassága 40 centiméter, a fejfa 70-80 centiméter. Problémás még maga a felhelyezés is, hiszen az optimális hőmérséklet ehhez a művelethez a 20-22 fok, vagyis nem lehet túl meleg és túl hideg sem, hogy ne károsodjon a beton. A megöntött sírkövet később lecsiszoljuk speciális csiszolókoronggal, ez a folyamat, ha optimális az időjárás, három napig tart. Utána következik a pórusok betömése, amik az öntés folyamán keletkeztek. Ezt speciális glettel bekenjük, s utána két napig locsoljuk. Ezután újra lecsiszoljuk az egészet egy finomabb koronggal, lemossuk, s ahol a gép elrontotta, ott kézzel kiigazítjuk.

- Hány részből is tevődik össze egy síremlék?

- Mi négy részből állítjuk össze az alját, amire rákerül a fejfatartó, a fejfa és minden más kért kiegészítő elem (például kereszt, koszorú, váza stb.), ugyanis így könynyebb megközelíteni a sírhelyet, és ott összeállítani, mintha egybe öntenénk meg az egészet. Mielőtt azonban kivinnénk a kész sírkövet a helyszínre, 4-5 nappal előtte elkészítünk egy vasbeton alapot (kavicsos homok és cement, vasrudakkal megerősítve), amely azért szükséges, hogy ne süllyedjen le a síremlék.

- Milyen igényekkel, elvárásokkal érkeznek a megrendelők?

- Különböző típusú síremlékekkel foglalkozunk, amelyeket a megrendelő igényei szerint készítünk el. Kezdettől olyanokat készítettünk, amelyeket más nem, s ami keresett, szép és praktikus, ezért elkezdtünk foglalkozni a csiszolt kövekkel. Később bővítettük a kínálatot. Ma már öt újfajta formát használunk, például kocka és gömbölyű alakút, s mindenféle más formát, amit a megrendelő kér. Általában az oszlopos, gömbölyített, lecsiszolt sírköveket igénylik a legtöbben. Pontos, precíz munkát és garanciát várnak el tőlünk az ügyfeleink. Mi tíz év garanciát vállalunk az általunk készített sírkövekre, amely szélsőséges behatásokra, időjárási viszontagságokra vonatkozik, de vandalizmusra nem.

- Mennyibe kerül egy sírkő?

- Egy síremléknek az ára a mostani cementár mellett, amely nemrég ugrásszerűen a duplájára nőtt, 1200 hrivnyánál kezdődik, de az általunk készítettek a megfizethető kategóriába tartoznak.

- Merre találhatók meg az ön által készített munkák?

- Dolgoztunk már Kárpátalján a Beregszászi, a Munkácsi és az Ungvári járásban, de megfordultunk már Harkovban, Ivano-Frankovszkban is. Sok település temetőjében található meg a kezem munkája, ami bizonyára azt jelentheti, hogy az általam készített síremlékeket a hozzátartozók méltónak érzik elveszített szeretteik emlékéhez.

-snicer-