Műemlékvédelem Ugocsában

Beszélgetés Barta Józseffel, a műemlékvédelmi bizottság elnökével

2007. június 29., 10:00 , 337. szám
A királyházai Nyalábvár

2007 áprilisában Barta Józsefnek, a Nagyszőlősi Járási Tanács elnökhelyettesének vezetésével műemlékvédelmi bizottság alakult. Lapunk ennek munkájáról, terveiről informálódott.

Mint azt Barta József elmondta, a Nagyszőlősi járás négy legjelentősebb építészeti műemléke a királyházai Nyalábvár, a nagyszőlősi Perényi-kastély és az ugyanitt található Kankóvár, valamint a Novoszelicén található fatemplom. Ezeket az épületeket erősen megviselték a századok, de károsodásukban az emberi tényező is nagy szerepet játszik.

A négy műemlék közül a legrosszabb állapotban a Kankóvár van. A várromot benőtte a növényzet, a területen rengeteg a szemét, az amúgy is omladozó falak köveinek egy részét széthurcolták. Az 1977-ben műemlékvédelmi területté nyilvánított földek egy részét törvénysértő módon szétosztotta a városi tanács, majd 1993-ban a haszonélvezők privatizálták is őket, így magántulajdonba kerültek. Ezen 4-6 áras parcellák többségét mezőgazdasági művelés vonták, de sokan építkeztek is a területre. Különösen felháborító és az emberek felelőtlenségét jelzi, hogy egy itt álló egykori templomépület alapkövei között kertészkedéssel foglalkoznak. 2000. június 8-án Ukrajna Legfelsőbb Tanácsa törvényt fogadott el Kulturális örökségünk védelmében címmel, mely kimondja, hogy a műemlékvédelmi terület határain belül tilos a háztáji gazdálkodás, a mezőgazdasági munka és minden olyan tevékenység, amely a kulturális örökséget károsíthatja. "Ennek ellenére, mivel a privatizált területek magántulajdont képeznek, az ügyeket nagyon nehéz rendezni" - mondja a bizottság elnöke.

A novoszelicei fatemplomnak a tetőszerkezete ment tönkre, beázik, ami károsítja a történelmileg értékes freskókat. Az építményt tehát sürgősen javítani kell, s megoldatlan még az őrzése is.

A Nyalábvár területén felújítottak egy kis templomot, ennek a regisztrációját kell megoldani.

A nagyszőlősi Perényi-kastély elég jó állapotban van, mert a járási oktatási osztály székhelye lévén, az elmúlt években számos javítási munkálatot végeztek. A kastélyhoz tartozó terület többi részének állapota azonban nagyon elhanyagolt. Van olyan terv is, miszerint a helytörténeti múzeumnak a Perényi-kastélyban méltóbb helye lenne a jelenleginél.

"Ezek kulturális és történelmi kincsek, melyeket őrizni kell. Sajnos az emberekben ez nem tudatosul, sokan abszolút közömbös magatartást tanúsítanak irántuk. Ezen próbálunk mi most változtatni. Kidolgoztunk egy konkrét cselekvési programot, melyet a járási tanács elé terjesztünk jóváhagyásra" - mondja Barta József.

A kidolgozott programban szerepel többek között a járás kulturális értékeinek fokozott ellenőrzése, intézkedések az épületek konzerválása és restaurálása érdekében. E kérdésekben tárgyalásokat folytatnának az Ungvári Nemzeti Egyetem történelem tanszékével. A közelmúltban archeológusokból álló csoport vizsgálta meg a Nagyszőlősi járás történelmi műemlékeinek állapotát, azok megóvásának lehetséges módozatait. A tervben szerepel a műemlékvédelmi területek megtisztítása a szeméttől és az elburjánzott növényzettől, az építmények konzerválása és rendbehozatala, ami a turizmus szempontjából igen fontos tényező. Emellett erőteljesebb szankciókat szándékoznak alkalmazni azokkal szemben, akik nem tartják be az ide vonatkozó törvényeket.

A műemlékvédelmi bizottság tevékenységének köszönhetően elindult egy széleskörű társadalmi mozgalom a Kankóvár megmentéséért. Ennek keretében június 16-án a járási tanács és a közigazgatási hivatal vezetői és munkatársai - mintegy 70 ember - kivonultak a vár környékére és megtisztították a terület egy részét. Ezenkívül augusztus 24-ére nagyszabású kulturális programsorozatot terveznek a Kankóvár környékén, melynek fő célja a figyelemfelkeltés, az emberek aktivizálása a műemlékek megóvása érdekében. Itt teszik közzé többek között az iskolások számára meghirdetett, a Kankóvárhoz kötődő alkotói pályázat eredményeit is.

F. Zs.