NU+NSZ+UP?

Választási tömörülés

2007. július 6., 10:00 , 338. szám

Döcögősen haladnak a Nasa Ukrajina (NU), a Narodna Szamooborona (NSZ) és az Ukrajinszka Pravica (UP) közös választási tömörülésének létrehozásáról folytatott tárgyalások. Fékezi ezeket a politikai erőnek a választási jelöltlistán való részaránya körüli vita és a lista első tíz nevének meghatározása.

Az UP rossz néven vette, hogy Vjacseszlav Kirilenko, az NU és Jurij Lucenko, az NSZ elnökei nélkülük írták alá az egységes választási tömörülés létrehozásáról szóló nyilatkozatot, ezért már azt fontolgatta, hogy egyedül indul a választásokon, ám Viktor Juscsenko államfő tárgyalóasztalhoz ültette a feleket. A tárgyalásokat követően Borisz Taraszjuk, az Ukrajinszka Pravica egyik vezetője bejelentette, hogy néhány napon belül megalakul a demokratikus erők tömörülése. Nehezebb a helyzet az egységes párt létrehozásával: a jobboldali Ukrajinszka Pravica továbbra sem hajlandó egy pártot alkotni a baloldali nézeteket valló Narodna Szamooboronával. Az NU és az NSZ viszont már készen áll a pártegyesítésre.

A tömörülés választási jelöltlistája vezetőjének személyéről lapzártánkat követően dönt a három politikai erő. Olekszandr Tretyakov, az NU politikusa szerint a létrehozandó tömörülés listáját Jurij Lucenko fogja vezetni, a 2. Vjacseszlav Kirilenko, a 3. Anatolij Gricenko védelmi miniszter, a 4. Arszenyij Jacenyuk külügyminiszter, az 5. Mikola Katerincsuk, az NSZ politikusa lesz. (bj/korrespondent.net/liga.net/ podrobnosi.ua/pravda.com.ua)