Schengen árnyékában

Ülésezett a KMKSZ bálasztmánya

2007. július 6., 10:00 , 338. szám

A közelgő parlamenti választások, a Kárpáti Igaz Szó helyzete és a Magyarországnak a schengeni határőrizeti rendszerhez való csatlakozásából következő problémák szerepeltek egyebek mellett a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség választmányának múlt szombati ülésén.

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Esztergom termében összegyűlt választmányi tagok előtt szokásos beszámolójában Kovács Miklós elnök mindenekelőtt a szeptember 30-ára kitűzött parlamenti választásokkal összefüggő kérdésekről szólt. Mint mondta, az ország vezető politikai erői máris érdeklődnek a kárpátaljai magyarság legjelentősebb érdekvédelmi szervezetével való együttműködés lehetőségeiről. A KMKSZ jelezte, hogy támogatásának feltétele változatlan: a parlamentbe jutást garantáló hely az adott párt listáján, amit a tárgyalópartnerek méltányos feltételnek ismernek el - hangsúlyozta a szónok. Kovács Miklós ezzel együtt figyelmeztetett, hogy a választások közeledtével a belpolitikai helyzet további kiéleződése várható, s a szorosnak ígérkező választási eredmény sem jelenti majd várhatóan a feszültség csökkenését az ország kettészakadt közvéleménye miatt.

A kárpátaljai magyarság és az anyaország közötti viszony alakulását a Szülőföld Alap kollégiumainak legutóbbi döntéseivel szemléltette a KMKSZ elnöke. Rámutatott: csekély az elmozdulás a korábbi évek gyakorlatához képest, amikor az UMDSZ szerezhette meg a támogatások döntő többségét. Példaként Kovács Miklós olyan aránytalanságokra hívta fel a figyelmet, mint hogy a kulturális célú támogatások terén a rendelkezésre álló összeg több mint felét egy néhány tucat fős szervezet kaphatta meg, amely azt ráadásul előreláthatóan ukrajnai állami intézményeknek továbbítja majd; illetve hogy a könyvkiadás támogatására szánt összeg döntő hányada is az egyik UMDSZ-vezető vállalkozásának jutott.

Külön napirendi pontként szerepelt a tanácskozáson a Kárpáti Igaz Szó című napilap helyzete. Mint elhangzott, a KMKSZ fontosnak tartja, hogy a kárpátaljai magyar sajtópalettán továbbra is jelen legyen ez a heti három alkalommal megjelenő népszerű, s ugyanakkor független lap. Brenzovics László, a KMKSZ alelnöke, a megyei tanács elnökének helyettese elmondta: a KMKSZ lemond a sajtóorgánum kétharmad részének tulajdonjogáról a lap munkatársainak javára, egyben hivatalosan is megerősítve annak közismert függetlenségét. A választmány tagjainak döntő többsége támogatta a szövetség elnökségének indítványát a tulajdonrész átruházására vonatkozóan.

A választmány nyilatkozatban foglalkozott az anyaországnak a schengeni határőrizeti rendszerhez való csatlakozásából fakadó következményekkel, melyet lapunkban teljes terjedelmében közlünk.

Tárgyalta a választmány a szövetség alapszabály-módosításának tervezetét, melyet Bakancsos László, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke kezdeményezett még a szervezet tavaszi közgyűlésén. A testület végül úgy döntött, hogy a KMKSZ elnökségének bővítését javasló elképzeléssel kapcsolatban a választmány következő ülésén foglal állást.

szcs