Kónya-Hamar érvei a Bolyai Tudományegyetem mellett

2007. július 13., 10:00 , 339. szám

Alaptalan az a megfogalmazás, amely szerint a Babes-Bolyai Tudományegyetem multikulturális intézmény, mivel az egyetem eddigi működési gyakorlata ellentmond a saját, a multikulturalizmust rögzítő szabályzatának, illetve a multikulturalitás gyakorlatának - áll abban a nyilatkozatban, amelyet Kónya-Hamar Sándor RMDSZ-es európai parlamenti képviselő tett közzé az EP kulturális és oktatási bizottságában, és amelyben a magyar tannyelvű Bolyai Tudományegyetem visszaállítása mellett érvel.

A tíz érvet felsorakoztató dokumentum szerint a BBTE-n jelenleg korlátozzák a magyar nyelvű oktatást. Arra is rámutat, hogy az egyetem vezetői által hangoztatott többnyelvűség sem működik a gyakorlatban, mivel az intézmény hivatalos okmányait továbbra is kizárólag román nyelven teszik közzé.

Azt is jelzi, hogy a magyar diákoknak nincs lehetőségük szakmai továbbképzésre anyanyelvükön, mivel a román többségű szenátus minden magyar kezdeményezést megtorpedóz, cáfolja, hogy a magyar diákok számára minden szinten biztosított az anyanyelvi oktatás, egyúttal kifogásolja, hogy a BBTE honlapján az egyetem történetéről szóló fejezet hiányosan említi a magyarokkal kapcsolatos eseményeket. (erdely.ma/kronika.ro)