Gyermeknevelési segély egyszerűbben

2007. július 20., 10:00 , 340. szám

A kormány minapi rendeletével egyszerűsítette a gyermek születése után járó egyszeri támogatás és a hároméves korig folyósított gyermeknevelési segély megítélésével és folyósításával kapcsolatos eljárást.

Mihajlo Papijev munkaügyi és szociálpolitikai miniszter elmondta, csökkent a támogatások igénylésekor követelt okmányok és igazolások száma. A szakminiszter hozzátette: tekintettel arra, hogy készül a kedvezményekre és támogatásokra jogosult személyek állami nyilvántartása, jövőre a szociális segélyek valamennyi típusát gyakorlatilag automatikusan meg lehet majd ítélni.

Mint ismeretes, ez év januárjától a gyermek születése után járó egyszeri támogatás és a gyermeknevelési segély kifizetése a lakhely szerint illetékes munka- és szociális védelmi főosztályok feladata. Korábban ezeket a támogatásokat a munkahelyen lehetett megkapni. Az átszervezés következtében hosszú sorok alakultak ki az illetékes hivatalokban.

A gyermek születése után járó egyszeri támogatás összege jelenleg 8,5 ezer hrivnya. Ebből 3,5 ezret közvetlenül a gyermek születése után folyósítanak, a fennmaradó összeget pedig havi 425 hrivnyás részletekben az elkövetkező év folyamán utalják ki. (Kárpátalja/korrespondent.net)