Hitvallás a Turul-emlékműnél

2007. július 20., 10:00 , 340. szám

Immár tizennyolcadik alkalommal emlékeztek vasárnap Tiszaújlak és Tiszabökény határában, a Tisza-parton álló turulmadaras emlékműnél a Rákóczi-szabadságharc első győztes csatájára. A rekkenő hőség ellenére idén is több százan zarándokoltak el magyarok és ruszinok a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség hagyományos ünnepségére.

A drámai letöretések után is él bennünk önmagunk megtartásának, az újrakezdésnek a hite, ereje - mutatott rá dr. Fónagy János, a Fidesz - MPSZ budapesti elnöke, országgyűlési képviselő, a helyi magyarság legjelentősebb tömegrendezvényének idei ünnepi szónoka. Erre napjainkban is nagy szükségünk van, hangoztatta a képviselő, miután a Medgyessy-, majd a Gyurcsány-kormány immár öt esztendeje az anyaország és a határon túli magyarok kapcsolatainak leépítésén buzgólkodik. A jelen problémáiról szólva Fónagy János emlékeztetett, hogy a 2008 januárjától életbe lépő új határőrizeti rendszer súlyos helyzetbe hozza a délvidéki és a kárpátaljai magyarságot, a bolognai oktatási rendszer ukrajnai bevezetésével pedig végveszélybe kerülhet az egész kárpátaljai magyar oktatási rendszer. Az ukrajnai felsőoktatási reform keretében időről időre veszélybe kerül a magyar alapítványi és részben önkormányzati támogatásból fenntartott II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola zavartalan működése - figyelmeztetett. "Nemzetként való továbbélésünket befolyásoló sürgős tennivalónk tehát van elegendő. Kinek-kinek hatalma, ereje, lehetősége szerint cselekednie kell ezeknek a kérdéseknek a megoldásában. Hogy ez nem lehetetlen, erre buzdít bennünket a bő 3 évszázada lezajlott győztes ütközet emléke, valamint e hányatott sorsú Tisza-parti emlékmű" - mondta végezetül.

Oleg Ljubimov, a Nagyszőlősi Járási Tanács elnöke beszédében emlékeztetett, hogy ebben a többnemzetiségű régióban évszázadok óta együtt élnek és dolgoznak számos nemzetiség képviselői, mindenekelőtt az ukránok és a magyarok. Ennek az együttműködésnek a legékesebb megnyilvánulása az 1703-ban elkezdődött nemzeti felszabadító mozgalom volt II. Rákóczi Ferenc vezetésével, amelynek hatása ma is tetten érhető. Napjainkban a Nagyszőlősi Járási Tanácsban a magyar pártok koalícióra léptek a Mi Ukrajnánk tömörüléssel, kötelezettséget vállalva a járás politikai, gazdasági és társadalmi-kulturális fejlődésének biztosítására mindkét nemzetiség javára - hangoztatta.

A kereszténydemokraták fontosnak tartják, hogy a magyarság együtt ünnepeljen, különösen, miután a nemzet egy szerencsésebb része már csatlakozott az Európai Unióhoz - hangsúlyozta Csallóközi Zoltán, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöki titkárságának vezetője, aki Semjén Zsolt pártelnök üdvözletét tolmácsolta. Ez a helyzet külön felelősséget ró a szerencsés részhez tartozókra - tette hozzá a szónok.

Juliusz Krasznai, a Nagyszőlősi Járási Állami Közigazgatási Hivatal elnökhelyettese a régi korok mának szóló üzenetét ekként fogalmazta meg: "A mai Európában létfontosságú népei számára, hogy egymást segítve küzdjünk a célokért, amelyek 300 év elteltével sem veszítettek aktualitásukból."

Jevhen Zsupan, a Kárpáti Ruszinok Szövetségének elnöke, megyei tanácsi képviselő ugyancsak a ruszin és a magyar nép problémamentes együttélését hangsúlyozta. Örömét fejezte ki, hogy Magyarország immár az egységes Európa részévé vált, egyben reményének adva hangot, hogy Kárpátalja Ukrajna részeként ugyancsak részévé válhat a szabad Európának, s eltűnik a két országot ma elválasztó határ.

Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke a rendezvény házigazdáinak nevében a magyar nemzethez tartozással járó kötelezettségekre emlékeztetett beszédében. A politikus ezzel összefüggésben fontosnak tartotta, hogy a helyi magyarság érdekeit szem előtt tartva szavazzon a közelgő ukrajnai parlamenti választásokon, ellenállva a különböző politikai erők csábításainak. "Akinek nem őszinték a szándékai, nincs száz százalékban meggyőződve az igazáról, ne álljon ki a közvélemény elé mindenféle tervekkel, mert úgyis ki fog derülni, ha a szép frázisok mögött önző érdek, kicsinyes, haszonleső számítás van - figyelmeztetett a szónok, hozzátéve: - Mi, igaz magyarok 18 éve kiállunk a nyilvánosság elé, mert tudjuk, hogy céljaink nemesek, ki fogják állni a legszélesebb közvélemény és az utókor ítéletét is." Kovács Miklós egyben szorgalmazta, hogy Magyarország határai a schengeni határőrizeti rendszerhez való csatlakozás után is átjárhatóak maradjanak az EU-n kívül rekedt kárpátaljai magyarság számára.

A szépszámú ünneplő közönség soraiban üdvözölhette még a szervezők nevében Milován Sándor KMKSZ-alelnök Sziklavári Vilmost, a Magyar Köztársaság ungvári főkonzulját, Kozma Pétert, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés általános alelnökét, Ljubov Petrisinát, a megyei állami közigazgatási hivatal nemzetiségi osztályának helyettes vezetőjét, Barta Józsefet, a Nagyszőlősi Járási Tanács elnökének helyettesét, dr. Orosz Ildikót, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnökét, megyei tanácsi képviselőt, dr. Soós Kálmánt, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektorát, Kilb Józsefet, Tiszaújlak polgármesterét, Illyés Istvánt, Tiszapéterfalva polgármesterét.

pszv