Égtek a szeméttelepek

Tűzriadók Ungváron, Beregszászban

2007. július 27., 10:00 , 341. szám
Tűzoltás Ungváron

A napokban sötéten gomolygó füstfelhőre lettek figyelmesek a Beregszász Nagymuzsaly felőli részén lakók. Mint kiderült, a közeli szeméttelepen csaptak fel a lángok - sajnos nem először.

Hasonló kellemetlenségben volt részük az Ungváron és környékén élőknek is.

Lőrinc Bálint beregszászi járási tűzoltóparancsnok lapunk érdeklődésére elmondta, hogy július 19-én a délutáni órákban több helyről is riasztást kaptak a szeméttelepen keletkezett tűz miatt. A lángok megfékezésére, amelyek a szomszédos erdőt és egy benzinkutat is fenyegettek, kivonultak a helyszínre, ám mivel nem győzték a munkát, kénytelenek voltak segítséget hívni. Először Dercenből érkezett egy jármű, de mivel ez sem volt elegendő, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei katasztrófavédelmi erőkhöz fordultak. A tűz megfékezésére 10 vásárosnaményi és fehérgyarmati önkéntes tűzoltó érkezett 2 járművel. A gyorsított határátlépést követően a helyszínre érkező magyar tűzoltókkal közösen estére sikerült a láng továbbterjedését megakadályozni. Az előzetes vizsgálatok szerint feltehetőleg gyújtogatás okozta a tüzet. Pénteken, amikor a helyszínen jártunk, továbbra is füst gomolygott a szeméttelep felett, sőt, még szombaton is füstfelhő borította a város egy részét. A helyszínen állandó ügyeletet tartott egy tűzoltóegység, hogy azonnal elfojtsák az esetleg feltámadó lángokat. Lőrinc Bálint szerint addig, amíg a helyszínen buldózerekkel szét nem tolják a füstölgő szeméthegyeket, nem múlik el a tűzveszély. Ezt jelezte Gajdos István polgármesternek is, azonban ez ügyben nem történt intézkedés. (Gajdos ellenben úgy nyilatkozott a "zöld" KISZ július 21-i számában, hogy a beregszászi tűzoltók nem álltak a helyzet magaslatán, a tűzoltóparancsnok pedig ki sem jött a helyszínre.) A lakótelepiek évek óta ostromolják a város vezetését, hogy tegyenek valamit annak érdekében, hogy megakadályozzák a szemét kigyulladását.

Az Ungvár külvárosi részén található szeméttelepen a lángok még pénteken felcsaptak, s rövidesen az egész környéket, sőt, Ungvár egy részét is sűrű füstfelhőbe burkolták. A tűz a 10 hektáros területből 6 hektárra terjedt ki, az oltásban 32 tűzoltóautó és speciális katasztrófaelhárítási jármű vett részt. A tűzoltók munkáját nehezítette, hogy a helyszínen nincs megfelelő vízforrás, ezért a szükséges vizet egy, a tűztől két kilométerre fekvő tóból juttatták a szeméttelephez járművekkel, illetve egy szivattyús vezetékrendszerrel, ami miatt Ungvár szinte víz nélkül maradt. További nehézséget okozott, hogy több tűzfészek volt, s a telepen felhalmozott hulladékréteg vastagsága helyenként a 40 métert is elérte. Ahhoz, hogy a lánglovagok eljussanak a tűzfészkekhez, buldózerekkel kellett széttúrni a hatalmas szeméthegyeket. Arra is ügyelniük kellett, nehogy lángra kapjon a szeméttelep közvetlen közelében található erdő, így a kritikus pillanatokban a tűzoltók a fákat is locsolták. Lapunk érdeklődésére

Fegyir Filip, a megyei katasztrófaelhárítási főosztály sajtószolgálatának munkatársa elmondta, hogy a szeméttelepen keletkezett tüzet vasárnap estére sikerült elfojtani. Hanna Andrejcsik baranyai lakos a kertjéből nézte végig a tűz keletkezését. Lapunknak elmondta, hogy a faluban óriási volt a riadalom, amikor meglátták a magasba szökő lángnyelveket és a vörösesbarna füstöt, mely később az egész környéket ellepte, pánikot okozva az emberek között, akik rosszullétre panaszkodtak. Szavai szerint szombaton még nagyobb veszélynek voltak kitéve, mert a kigyulladt szeméttelepen több robbanás is történt, a lángok továbbterjedtek, így a katasztrófaelhárítási erők már Baranya, Börvinges (Barvinok), Cigányos (Ciganyivci) és Ungvár külvárosi lakosainak kitelepítésére készültek. Erre végül szerencsére nem került sor, mert időközben megfékezték a lángokat.

Baráth József