Megmentik a Kankót

Összefogás egy várromért

2007. július 27., 10:00 , 341. szám
A nagyszőlősi Kankó-vár romjai

A Nagyszőlősi Ugocsa-, más néven Kankó-vár múltjáról, jelenéről és jövőjéről rendeztek kerekasztal-megbeszélést Nagyszőlősőn. A várrom konzerválása érdekében összefogtak a társadalmi szervezetek és a Nagyszőlősi Járási Tanács (NJT), mely szervezője volt a megbeszélésnek.

A város feletti Fekete-hegy sziklateraszán állnak a 13. századi Ugocsavár romjai, melyet 1308-ban említenek először. 1315-ben Károly Róbert király megostromolta és leromboltatta. A területet a 15. században a ferencesek kapták meg, akik erős kolostort építettek az egykori vár mellé. Ez 1558-ban néptelenedett el. A romokat a nép "Kankóvár"-nak nevezi, valószínűleg a barátok kalikóból szőtt durva csuhája alapján. Mára sajnos csak a vár romjai maradtak fenn.

A fórumot megnyitó Oleg Ljubimov, az NJT elnöke a város egyik legnevezetesebb történelmi műemlékének, a várrom megőrzésének fontosságát hangsúlyozta. Barta József, a Nagyszőlősi Járási Tanács elnökhelyettese vázolta a testületnek a várrom megmentésére irányuló elképzelését, fontosnak nevezve Ugocsa ezen értékes emlékének megőrzését. Véleménye szerint a jövőben az a járás turisztikai központjává válhat. Ehhez azonban elengedhetetlennek nevezte az önkormányzat, a közigazgatás és a civil társadalmi szervezetek összefogását a terület rendbehozatala érdekében. Reményei szerint a tervek megvalósulnak, és mindenki szolgálni fogja a jó ügyet. Vjacseszlav Kotigorosko régész, az UNE professzora a vár történetéről és a területén végzett régészeti feltárásokról tartott előadást, figyelmeztetve a jelenlevőket, hogy sürgős intézkedésekre van szükség, mert a várrom állaga évről évre romlik. Olekszandr Bandrovszkij régész a kulturális örökség megőrzésével kapcsolatos teendőkről szólt, Volodimir Mocsarnik, a

Kankó Társadalmi Egyesület vezetője pedig az általuk fontosnak vélt feladatokat és azok megoldási lehetőségeit vázolta.

B. J.