Nem kell benzinkút a Turul mellé

Tiszaújlak: ünnepek és gondok

2007. augusztus 3., 10:00 , 342. szám

Bence Rudolfot egy évvel ezelőtt választották a KMKSZ Tiszaújlaki Alapszervezetének elnökévé. Ő vette át a stafétát a megromlott egészségű Fábián Balázs tanár úrtól. A tiszaújlakiak idén körülbelül 150-en - a korábbi megemlékezések hangulatát idézve - az Esze Tamás téri sóháztól indulva végigvonultak a település főutcáján, hogy csatlakozzanak a Tisza-parti emlékműnél zajló ünnepséghez. A 304 évvel ezelőtti győztes csata emlékmenetét megszervező Bence Rudolffal beszélgettünk az ünnepségről, az emlékműről és a tiszaújlaki magyarságról.

- Kitől származott az ötlet, hogy a tiszaújlakiak Rákóczi lobogójával bricskán ülő kurucok és hagyományőrző lovasok vezette emlékmenetet szervezzenek?

- A helyi KMKSZ-alapszervezet legutóbbi közgyűlésén határozott úgy a tagság, hogy a hagyományoknak megfelelően a tiszaújlakiak idén a Turul-ünnepség napján végigvonulnak Tiszaújlak főutcáján. Mindennek a megszervezésében sokat segített nekem Fábián András KMKSZ-tag, magánvállalkozó és a tiszakeresztúri Mándi Gyula, akinek a jóvoltából két, korhű ruhába öltözött lovas haladt a menet élén. A már említett Fábián András bricskájában salánki kurucruhás fiatalok ültek. Körülbelül 150 tiszaújlaki gyűlt össze az Esze Tamás téren, ahol csatlakoztak hozzánk a Kárpáti Ruszinok Szövetségének tagjai, akik hoztak egy fúvószenekart is. Nem hagyjuk kihalni ezt a szép hagyományt, a győztes csata emlékére végig fogunk vonulni Tiszaújlakon ezentúl is minden évben. Szeretnénk támogatókat szerezni ahhoz, hogy korhű viseleteket tudjunk készíttetni a lovas fiatalok számára, hogy még látványosabbá tehessük ünnepségünket.

- Korábban voltak olyan évek, amikor a tiszaújlakiak szívesebben nézték a kapujukból a vonulókat, ez most megváltozott.

- Bárhogy is volt, azt gondolom, mára a tiszaújlaki Turul-ünnepség Kárpátalja magyarságának legfontosabb ünnepei közé emelkedett, és én fontosnak tartom, hogy a helyiek és a környező falvak lakói feltétlenül minden évben egyszer közösen a vendégeinkkel, emlékezzenek meg arról, hogy itt volt a Rákóczi-szabadságharc első győztes csatája. Legendák őrzik a diadalmas idők emlékét, melyeket mi nagyanyáinktól hallottunk. Úgy tartja a szájhagyomány, hogy azon a helyen, ahol eredetileg az emlékmű állt, tizennyolc kuruc van eltemetve.

- Az utóbbi időben nőtt a Tiszaújlaki KMKSZ-alapszervezet tagsága, ezek szerint az emberek meg vannak elégedve az ön munkájával?

- Valóban nőtt a tagság, 20 fiatal lépett be alapszervezetünkbe az elmúlt évben, és többen azóta is jelezték belépési szándékukat. Igyekszünk közösséggé szervezni a tiszaújlakiakat, megemlékeztünk a sztálini lágerekbe hurcolt elődeinkről, megünnepeltük március 15-ét, és természetesen a KMKSZ központi rendezvényének számító Turul-ünnepség megszervezésében is segítettünk. Szeretném, ha sikerülne településünkön létrehozni a KMKSZ ifjúsági alapszervezetét. Jó lenne, ha a fiatalok is közösségbe tömörülnének, és tartalmas programokat szerveznének, majd fokozatosan bekapcsolódnának a felnőtt alapszervezet munkájába.

- Úgy tudjuk, több, a lakosságot hátrányosan érintő ügyben is fel kívánja emelni a szavát a KMKSZ helyi alapszervezete.

- A 3600 lakosú Tiszaújlakon tizenkét benzinkút üzemel pillanatnyilag, ez talán már így is világrekord. De most úgy értesültünk, hogy újabbakat akarnak építeni, és az egyiket közvetlenül a Turul-emlékmű mellé. Az emlékműtől 300 méterre már van benzinkút, de azt semmiképp nem szeretnénk, hogy közvetlenül mellette is legyen. Én magam is egy benzinkúton dolgozom, de úgy gondolom, ha valaki feltétlenül egy újabbat akar nyitni, az építse fel valahol másutt, ne a magyarság egyik világszerte ismert emlékhelye mellett.

További súlyos gond a községen áthaladó óriási kamionforgalom. Megrepedeznek a házak falai, recseg a mennyezet, és most is, miközben beszélgetünk, csörög a csillár, mintha földrengés lenne. 30-35 tonnás kamionok száguldoznak Tiszaújlak főutcáján, tönkremennek a házak. Azt szeretnénk elérni, hogy egy elkerülő úttal mentesítsék a települést a teherforgalomtól. Előbb-utóbb szerintem a Tisza-híd is életveszélyessé válik, hisz az ötven éve még csak lefestve sem volt. A hídlábakat védő vaslemezek leváltak, egy nagyobb árvíz komoly károkat okozhat a bennük, de ezzel egyelőre nem foglalkozik senki.

Részben megoldódott egy régi gond: a hulladék kezelése, hisz az AVE Vinogradovo elszállítja azok szemetét, akik kifizetik a szemétdíjat. De akadnak olyanok, akik inkább közös ivóvízbázisunkat, a Tiszát szennyezik a háztartásukban keletkezett hulladékkal. Illetve a korábbi legnagyobb szennyező, a vámhivatal még most sem takarította el az általuk a folyó partjára szórt szemetet. De sajnos mások is rengeteg hulladékot visznek ki a Tiszára. Ezt a gyakorlatot és gondolkodásmódot meg kell változtatni, hisz már most is vannak olyan utcák Újlakon, ahol nem megfelelően tiszta a kútvíz.

Badó Zsolt