Sokan elhagyták a várost

Lembergiek a foszforbalesetről

2007. augusztus 3., 10:00 , 342. szám

A köztudatban Nyugat-Ukrajna fővárosának tartott Lembergbe vezetett minap az utam, és mint újságírót igencsak érdekelt, hogyan vészelte át a város lakossága a foszforbalesetet és annak következményeit. Eziránt érdeklődtem a járókelőknél.

Az általam megkérdezett lembergiek elmondták, hogy a vasúti baleset hírének bejelentése és a kigyúlt vasúti tartálykocsikból felszálló savas füstfelhő híre óriási pánikot keltett a városban: a tragédia napján, július 16-án és másnap szinte megbénult az élet, senki sem mert kimenni az utcára mindaddig, ameddig nem vált bizonyossá, hogy a füstfelhőt nem a város felé fújja a szél, és az nem veszélyezteti Lemberget.

Natalija Baljuk elmondása szerint páni félelem lett úrrá a családjukon; két kisgyermekük van, akiket mindenképp szerettek volna megóvni a veszélytől. Teljesen tanácstalanok voltak, nem tudták, hogy mit tegyenek, hiszen semmilyen tájékoztatást nem kapott a lakosság arról, milyen veszéllyel jár a foszfor égése. Mindenesetre óvintézkedés gyanánt az ablakokra vizes lepedőket raktak, minden nyílászáróra pótlólagos tömítésréteget ragasztottak.

Anatolij Ocskolasz a hír hallatára azonnal az óvodába sietett, hogy hazavigye három gyermekét, akiket a balesetet követő három napig nem is engedtek ki a szabadba. A vezetékes és a mobiltelefon szinte állandóan csengett náluk - rokonaik, az ország különböző régióiban élő ismerőseik folyamatosan aziránt érdeklődtek, mi a helyzet, nem betegedtek-e meg vagy nincs-e szükségük segítségre.

Aki tehette, a Kárpátokba, elsősorban a truszkaveci üdülőövezetbe szállította csemetéjét, de voltak olyan családok is, akik néhány napra elhagyták a várost, s csak akkor tértek vissza, amikor viszonylag megnyugtató hírek érkeztek. Így tett Jevhen Onufrijenko is, aki háromtagú családjával együtt az ivano-frankivszki rokonainál töltött néhány napot.

Mára Lembergben ismét megélénkültek a piacok, megteltek a kávézók és a sörözők, visszatértek a turisták, akik körében oly közkedvelt a város.

A vonatbaleset színhelyéhez közel eső falvakban azonban továbbra sem normalizálódott a helyzet, az ott lakók torokfájásra, légzési nehézségekre, szívritmuszavarokra panaszkodnak. Lemberg megye foszfor által szennyezett öt járásának településeiről 320 személyt szállítottak kórházba a katasztrófát követően, köztük 83 gyermeket. 181 személynél (többek között 48 gyermeknél) foszformérgezést diagnosztizáltak. Július 30-ai adatok szerint 51 személyt (45 felnőttet és 6 gyermeket) továbbra is kórházban kezelnek. A településekről egészségmegóvás céljából 1729 gyermeket a Kárpátokban található üdülőkbe szállítottak.

Baráth József

Janukovics: Nincs tapasztalat

A "foszforvonat" balesete rávilágított arra, hogy a kormány kevés tapasztalattal rendelkezik az ilyen ügyek kezelésében, ezért hibákat követett el - idézi a miniszterelnököt az UNIAN.

Janukovics a legnagyobb hiányosságnak az információáramlás akadozását nevezte és javasolta, hogy minden minisztériumban hozzanak létre olyan szolgálatot, mely hasonló esetekben azonnal tájékoztatja a lakosságot.

A Podrobnosti értesülése szerint a foszfort szállító szerelvényt be sem lett volna szabad engedni Ukrajna területére.

Az élet lassan visszatér a régi kerékvágásba