Egy fecske nem csinál nyarat

A Rizak-ügy: 5 év felfüggesztett

2007. augusztus 10., 10:00 , 343. szám

Véget ért egy több mint két évig tartó bírósági ügy, melynek következményeként Ukrajnában első ízben ítéltek börtönbüntetésre (bár egy évre felfüggesztve) olyan magas rangú állami tisztségviselőt, mint Ivan Rizak volt szocdemes kárpátaljai kormányzó, az SZDPU(o) megyei szervezetének vezetője.

Viktor Pascsenko politológus az egyik vezető ukrán nyelvű kárpátaljai hetilapban arról ír, hogy az Ivano-Frankivszki Fellebbviteli Bíróság ítélete a Rizak-ügyben több szempontból is szimbolikus. A polgárok akaratát és az emberi jogokat semmibe vevő hatalom tetteinek jogi értékelése mára elkerülhetetlenné vált. Ugyanakkor nem beszélhetünk az abszolút igazságtételről, ugyanis a rendkívüli mértékben befolyásolt és korrumpált igazságszolgáltatásnak csak addig a szintig ér el a keze, amelyen Rizak található - írja Pascsenko. Véleménye szerint a bíróság döntése, miszerint 5 év szabadságvesztésre ítélte a volt a kormányzót, ugyanakkor egy évre felfüggesztette az ítélet végrehajtását, megfelel az eset súlyának, hiszen Rizak, bár sok minden van a rovásán, nem volt a késői kucsmizmus korszakában elkövetett törvénytelen tettek kezdeményezője és szervezője, csupán egy láncszem volt a gépezetben, éppen ezért nem jelent akkora veszélyt a társadalomra nézve, hogy rács mögé kelljen dugni. (Ellentmondanak ennek a kárpátaljai sajtóban annak idején megjelent cikkek, amelyek beszámoltak a 2004. április 18-i a munkácsi polgármester-választással kapcsolatos hamisítási botrányról és a szavazóhelyiségekben elkövetett pogromokról, a parlamenti képviselők rendőrök általi megveréséről, illetve arról, hogyan verték meg Rizak tanácsadója, Pauljo emberei szolyvai szálláshelyükön a más megyékből érkező, Juscsenko mellett kampányoló diákokat, vagy hogyan védelmezte Rizak az ungvári Avangard stadionban a tüntető diákság megtámadására készülő verőlegényeket azok felelősségre vonásakor. A bírósági ügy során ellene felhozott vádak súlyossága is magáért beszél: hivatali túlkapás, hatalommal való visszaélés, kenőpénz elfogadása, Volodimir Szlivka, az UNE rektorának öngyilkosságba kergetése, tömeges rendbontások szervezése. - A szerző.)

Védelmét Ivan Rizak arra alapozta, hogy az ügyet politikai megrendelésre kreálták, ezért elfogult. Éppen ezért az SZDPU(o)-s politikus az NU politikai ellenlábasainál keresett védelmet, többek között Viktor Janukovics kormányfőnél. Pascsenko szerint Rizak abban reménykedett, hogy Janukovics hatalomra jutását követően sikeresen "eltemetik" az ellene folyó eljárást, annál is inkább, hogy ez sikerült Volodimir Scserbany volt Szumi megyei kormányzónak, akiért kezességet vállaltak a Régiók Pártjának képviselői, és később meg is szüntették az ellene folyó eljárást, mint pl. Jevhen Kusnarjov és Borisz Kolesznikov esetében is. Rizaknak azonban ez nem sikerült. Ennek egyik oka, hogy az egyesített szociáldemokraták és velük együtt Rizak rendkívül népszerűtlenné váltak Kárpátalján. Az Ivan Rizak iránti ellenszenv odáig fajult, hogy Ungváron, a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatal székháza előtt szervezett tüntetéseken több ezren követelték, hogy az exkormányzó ellen induljon bírósági eljárás.

B. J.