Interjú Herczog Györggyel a Specialist diplomáról

II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola

2007. augusztus 10., 10:00 , 343. szám

A beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola a tanítói, földrajz és angol szakos végzőseinek mostantól Bakkalaureus szintű diplomát adhat (a történelem szakosok továbbra is kaphatnak Specialist diplomát az intézményben - a szerk.), mert Ukrajna Oktatási és Tudományos Minisztériuma visszavonta ezen szakok magasabb akkreditációját. A Specialist szintű diplomákat valamely más ukrajnai felsőoktatási intézményben egy év alatt szerezhetik meg a beregszászi főiskolát végzett diákok. A kérdéssel kapcsolatban Herczog Györgyöt, a megyei oktatási osztály vezetőjét kérdeztük.

- Az oktatási minisztérium rendelete értelmében a II. RFKMF diákjai az intézményben a történelem szakosok kivételével nem kaphatnak Specialist szintű diplomát. Milyen lehetősége van a diákoknak ezen fokozat megszerzésére?

- Valóban vannak olyan szakok, amelyek esetében visszavonta az akkreditációt a minisztérium. Azok a diákok, akiket ez a döntés érint, például az angol szakosok, az Ungvári Nemzeti Egyetemre (UNE) mehetnek, az alsó tagozatos tanító és óvodapedagógia szakosok pedig a Munkácsi Humán Pedagógiai Főiskolán folytathatják tanulmányaikat, ott szerezhetnek Specialist vagy adott esetben Magiszteri szintű diplomát. A földrajz szakosoknak csak a megye határain túli felsőoktatási intézményekben van lehetőségük a magasabb szintű diploma megszerzésére, ugyanis az UNE-n csak két évvel ezelőtt indult a földrajz szakos képzés, tehát ott még nincsenek végzősök. Viszont Ukrajna felsőoktatási intézményei közül többnek van megfelelő licence, ott folytathatják a beregszászi végzősök. Ami a különféle szakpárokon végzetteket illeti, sem az Ungvári Nemzeti Egyetemen, sem a Munkácsi Humán Pedagógiai Főiskolán nincsenek szakpárok, tehát olyan más ukrajnai felsőoktatási tanintézményt kell választaniuk, amelyiken azok megvannak.

- Ez a kiegészítő képzés ingyenes lesz?

- Nálunk sem Ungváron, sem Munkácson nincs erre állami keret, tehát az említett képzés csak fizetett lehet. Amennyiben más megyékben működő intézményekben lenne hely, akkor pályázhatnak rá, de erre kevés esélyük van.

- Kell-e felvételi vizsgát tenniük az érintett diákoknak?

- Ha valaki Bakkalaureus szintű diplomával Specialist vagy Magiszteri képzésben kívánja folytatni tanulmányait, akkor külön felvételi vizsgát nem kell sem Ungváron, sem Munkácson tennie.

- Van-e realitása annak, hogy magyar kar nyíljon az Ungvári Nemzeti Egyetemen? Lesz-e magyar nyelven matematika szakos képzés?

- Sajnos egyelőre nem tudom, hogy az Ungvári Nemzeti Egyetemre felvett diákok közül hányan magyarok, azt sem tudom, hogy hány magyart vettek fel matematika szakra. De egyébként van a magyar matematika karnak realitása, ugyanis a rektor megígérte, hogy ha a körülmények lehetővé teszik, akkor megnyílik az említett kar.

Badó Zsolt