A miniszter rendelete

Oktatás: Jönnek az ukrán tesztek?

2007. augusztus 10., 10:00 , 343. szám

Jövőre a középiskolai tantárgyak többségéből kötelezően a független vizsgaközpontokban kell majd érettségi vizsgát tenniük azoknak a diákoknak, akik felsőoktatási intézményben kívánják folytatni tanulmányaikat. Ugyanakkor egyelőre semmi sem tudható arról, milyen feltételek mellett vizsgázhatnak majd a magyar iskolák végzősei. Jelen helyzet szerint Kárpátalján a magyar oktatás elsorvadását jelentheti az új rendszer bevezetése.

Sztanyiszlav Nyikolajenko szocialista oktatási miniszter júliusi rendeletének értelmében ukrán nyelvből és irodalomból, világirodalomból, Ukrajna történetéből és világtörténelemből, matematikából, biológiából, fizikából, kémiából, földrajzból, közgazdasági és jogi alapismeretekből vizsgáztatnak majd kötelezően a független vizsgaközpontokban, míg angol nyelvből és irodalomból kísérleti jelleggel végzik a tesztelést. A rendelet szerint egy-egy diáknak három tárgyból kell majd átesnie a tesztelésen: kérdéseket kap ukrán nyelvből (kötelezően) s további egy-két tetszőleges tárgyból a fentebb felsoroltak közül. A jelzett tárgyakból tett érettségi vizsga a felsőoktatási intézményekbe jelentkezőknek egyben a felvételit is jelenti, azaz a továbbiakban nem kell külön felvételi vizsgát tenniük.

A rendelet ugyanakkor nem foglalkozik külön a nemzetiségi iskolák végzőseivel. Jelen helyzet szerint rájuk ugyanazok a szabályok érvényesek, mint az ukrán tannyelvű iskolák tanulóira, ami szakemberek véleménye szerint rendkívül hátrányos helyzetbe sodorja őket továbbtanulási esélyeiket illetően, hosszú távon pedig a nemzetiségi oktatás, így a magyar iskolarendszer leépüléséhez vezethet.

"Egyrészt, az a körülmény, hogy mindenkinek egységesen ukrán nyelven kell megírnia a tesztet, nem annyira a diákok tárgyi tudását méri majd, mint inkább az ukrán nyelvtudásukat - értékel dr. Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) elnöke. - Másrészt, a kötelezővé tett ukrán nyelv kérdések olyan szintű tudást követelnek meg a magyar iskolát végzett gyerekektől, amelyet az ukránt anyanyelvként beszélő és tanuló iskolások felkészültségéhez szabtak. A magyar diákok így szinte automatikusan hátrányos helyzetbe kerülnek továbbtanulási esélyeiket illetően; különösen, ami az államilag finanszírozott főiskolai és egyetemi helyekre való bekerülést illeti."

Bármiféle eltérést a fentebb vázolt rendszertől, ami semlegesíthetné a nyilvánvaló hátrányokat, az adott közösségnek külön kell kérnie a hatóságoktól. "Most jönnek a különféle tanév eleji iskolai gyűlések. Nagyon remélem, hogy a pedagógusok és a szülők egyaránt kellő nyomatékkal tiltakoznak majd a kialakult helyzet ellen, s kérik a tesztkérdések anyanyelvre történő lefordítását, illetve azt, hogy az ukrán nyelv tesztkérdések esetében vegyék figyelembe a nemzetiségi iskolákban tanultakat" - mondta a KMPSZ elnöke.

pszv