Nagy értékű ingatlanokat szolgáltattak vissza Kolozsváron

2007. augusztus 10., 10:00 , 343. szám

Első alkalommal szolgáltattak vissza magánszemélynek nagy és fontos épületet Kolozsváron. A Majális utcában, az úgynevezett CFR-kórház melletti ingatlant korábban a Babes-Bolyai Tudományegyetem Pszichológia Kara használta.

Mikó Lőrinc unitárius egyházi tanácsos tizenkét évig küzdött különböző fórumokon azért, hogy birtokba vehesse örökségét. Három jogszabály, számos per és alku vezetett a tegnapi naphoz, amikor a korábbi kedvező döntés értelmében végre ténylegesen is átvehette a kulcsokat.

A körülbelül ezer négyzetméter területű ingatlanhoz több mint 1400 négyzetméternyi telek is tartozik, a kettő összértékét a tulajdonos 3 millió és 4 millió euró közöttire becsüli. Ilyen méretű, értékű és fontosságú épületet eddig csak egyházaknak szolgáltattak vissza.

Egyébként beindultak a kártérítési folyamatok is Kolozsváron. A Szabadság információi szerint az utóbbi időben több magánszemély is, aki nem kaphatta vissza természetben az elkobozott ingatlant, viszonylag jelentős összegű kártérítésben részesült. (erdely.ma/Szabadság)