Kellene egy útlevél

Egyelőre Ungváron és Munkácson igényelhető

2007. augusztus 17., 10:00 , 344. szám

Már javában folyik az új típusú útlevél kiadása, azonban sajnos nem megy minden zökkenőmentesen. Lapunk az útlevélkiadással kapcsolatos kérdések, problémák iránt érdeklődött a megyei állampolgársági, bevándorlási és személyi nyilvántartási főosztálynál.

Sztepan Babjak megbízott főosztályvezető tájékoztatása szerint jelenleg csupán Ungváron, közvetlenül a főosztály épületében (Gribojedov u. 12/A.) és Munkácson, a városi belügyi osztály útlevélosztályán (Jaroszlav Mudrij u. 8.) igényelhetők az útlevelek. Bár hét járási központban már felszerelték az új típusú útlevelek kiadásához szükséges irodákat, ám a belügyminisztérium még nem engedélyezte ezek beüzemelését, így az útlevelet igénylők a legtávolabbi járásokból is kénytelenek Munkácsra vagy Ungvárra utazni.

Az irodák a hivatalos munkarend szerint hétfőtől péntekig 9-től 17 óráig (k-e.i) fogadják az igénylőket, és adják ki az útleveleket (az egyik ablaknál beveszik az okmányokat, a másiknál pedig a kiadás folyik), szükség esetén azonban akár 19-20 óráig is nyitva tartanak, ami azzal van összefüggésben, hogy sajnos továbbra is hosszú sorok kígyóznak az irodák előtt.

Az útlevelek elkészítése 60 napot vesz igénybe, a fizetendő illetékek mértéke nem változott a korábbiakhoz képest: továbbra is 170 hrivnya magáért az útlevélért fizetendő illeték, ám a további járulékokat is figyelembe véve, 280 hrivnyát kell fizetni. Továbbra is lehet gyorsított eljárás szerint igényelni útlevelet, ennek időtartama 16-17 nap, az útlevélért ez esetben dupla illetéket, azaz 340 hrivnyát, az egyéb járulékokkal együtt pedig 450 hrivnyát kell fizetni.

Az útlevéligényléshez szükség van az illető személyi igazolványára, az adószámára, valamint a 25 év alatti férfiak esetében a katonakönyvre. Az igénylési okmányt az irodában töltik ki a személyzet számítógépen, az igénylőnek csak az adatait kell közölnie, s ugyanott készül el a fénykép, mely lézeres nyomtatási technológiával kerül az útlevélbe. Az új eljárás szerint az útleveleket csak az erre szakosodott kijevi nyomdában állítják elő, azokat már készen kapja meg a hivatal.

BJ