Schwarzenegger kárpátaljai követője

A salamoni Balogh Béla az EB-re készül

2007. augusztus 17., 10:00 , 344. szám
...és a versenyen

Ki hitte volna, hogy egy tiszasalamoni srác, aki egyszer egy magazin borítóján megpillantotta Arnold Schwarzenegger fotóját, egyszer országos bajnok lesz, és arra készül, hogy az EB-n képviselje Ukrajnát? Az egész mesébe illő történetként hat, pedig igaz. Kárpátalja egyetlen magyar hivatásos testépítője, a 24 éves Tiszasalamonban élő Balogh Béla 19 éves korától űzi versenyszerűen a testépítést.

A jelenleg is Tiszasalamonban lakó, de Ungváron, a Fanat edzőteremben személyi edzőként dolgozó sportoló már élete első versenyén, a megyei bajnokságon a dobogó legfelső fokára állhatott a 70 kg-os súlycsoportban, és még ugyanabban az évben az ötödik helyet szerezte meg súlycsoportjában az országos bajnokságon. Ezután sportolói karrierje töretlenül ívelt fölfelé. Eddigi legnagyobb sikere a tavaly az abszolút kategóriában és a 85 kilogrammos súlykategóriában egyaránt megszerzett országos bajnoki cím. Ez korábban egyetlen kárpátaljai testépítőnek sem sikerült. Ugyancsak büszkén beszél a Kijev Grand Prix nemzetközi meghívásos versenyen megszerzett harmadik helyéről, amelyen több európai és világbajnoki helyezettet sikerült megelőznie. Jelenleg a Budapesten megrendezendő Bajnokok Éjszakája Magyar Grand Prix meghívásos nemzetközi versenyre, az októberben sorra kerülő kijevi nemzetközi versenyre és az ukrán bajnokságra, továbbá az Oroszországban megrendezendő Európa-bajnokságra készül.

Balogh Béla egyébként az egyik legösszetettebb sportnak tekinti a testépítést, mert nagyon sok feltétele van a sikerességnek: az edzés, a megfelelő diéta, a pihenés helyes beosztása és nem utolsósorban a lelkierő, melyre azért van szükség, hogy a sportoló el tudja viselni a szervezet erős igénybevételét. Véleménye szerint komoly eredményt ebben a sportágban csak akkor érhet el bárki, ha van személyes oktatója, aki rendszeresen felügyeli a sportoló edzését, kondícióit, megszervezi a versenyekre való felkészülést.

A sportág bizony nagyon sok lemondással jár, különösen a versenyek előtt. A tiszasalamoni magyar testépítő szerint a legnagyobb megpróbáltatás a versenydiéta. A megmérettetés napján szinte semmit nem fogyaszthat, s a felkészülésnél sem szabad sós ételeket enni, továbbá csínján kell bánni a folyadékkal is. Ami a felkészülést illeti, időtartama mindenkinél különböző. - Én például két hónapig készülök a versenyekre, s ebben az időszakban végig be kell tartani a szigorú diétát. Ilyenkor egyébként hetente háromszor-négyszer edzem másfél órás időtartamban - mondta el lapunknak a sportoló, aki kondíciója megőrzése érdekében egyáltalán nem jár szórakozni vagy éttermekbe.

Aziránt is érdeklődtünk, milyen mélyen kell a zsebébe nyúlnia annak, aki testépítéssel akar foglalkozni. A sportoló véleménye szerint ez attól függ, milyen célokat tűz ki maga elé az illető. Ha csak hobbiszinten kíván foglalkozni a testépítéssel, akkor is kiadásokkal jár a dolog, hiszen az edzéslehetőség nem olcsó, ráadásul az étkezésre is nagy figyelmet kell fordítani: sem zsíros, sós, fűszeres ételeket, sem édességet nem fogyaszthatnak. Ha viszont valakinek komolyabb céljai vannak, akkor mindenekelőtt tudomásul kell vennie, hogy ez nagyon drága sportág, mert a kiadások havonta több mint száz dollárra rúgnak, míg a hobbiból edzők 150-200 hrivnyából is ki tudnak jönni.

Ungváron három korszerű edzőterem van, a járásokban találhatók viszont eléggé kezdetlegesek, így ezen sportág űzésére nem igazán alkalmasak. A szolgáltatások számát és minőségét tekintve a Fanat országos szinten a középkategóriába sorolható. Az edzőterem egyaránt közkedvelt az egészségükre odafigyelők és a rendszeres testedzést végzők, valamint az aerobikkal, a fitnessszel és a testépítéssel foglalkozók körében. A látogatókat három légkondicionált terem várja. Egy havijegy a heti edzések számának függvényében 85-110 hrivnyába kerül. Aki személyes edzőre is igényt tart, annak havonta több mint 500 hrivnyába kerül mindez.

Baráth József