Koncert zuhogó esőben

A Kárpátia Kárpátalján

2007. augusztus 24., 10:00 , 345. szám

A budapesti Kárpátia nemzeti rockzenekar nem először koncertezett vidékünkön: az utóbbi két Aréna Fesztiválon emlékezetes perceket szereztek a több ezres közönségnek. Idén a Szent István-nap alkalmából meghirdetett beregszászi fellépésük előtt az együttes kárpátaljai programra hívta anyaországi és Kárpát-medencei híveit. A koncert utáni percekben beszélgettünk Petrás Jánossal, a zenekar énekesével és basszusgitárosával.

- Idei itt-tartózkodásukat eleve többnaposra és "mozgalmasabbra" tervezték. Beszélne részletesebben a kárpátaljai programjukról?

- Egy délutánt és egy éjszakát tölthetett Szalókán az a szerencsés hetvenkét csonkaországbeli magyar, akik már egy nappal korábban Kárpátaljára érkeztek, így módjukban volt megismerkedni a település múltjával, hagyományaival és lakóival. Augusztus 19-én, vasárnap reggel sokan csatlakoztak az innen a Vereckei-hágóra tartó csapathoz. A honfoglalási emlékmű torzójánál már körülbelül 500 ember énekelte velünk együtt a dalainkat. Végül a program Beregszászban fejeződött be. A szabadtéri színpadon előre meghirdetett ingyenes koncertre több mint 2 000 ember jött el. Időközben eleredt az eső, csattogtak a villámok, de a közönség rendíthetetlenül kitartott.

- A szabadtéri színpad nézőtere teljesen megtelt, ezt, gondolom, önök is sikerként értékelik?

- Ez nem a Kárpátia dicsősége, inkább azt jelenti, hogy sok-sok évtized után végre egymásra találhatnak a magyarok. A beregszászi koncert pedig attól lett ilyen nagy közös élmény, hogy eljöttek Kárpátaljáról, Magyarországról, sőt barátaink Délvidékről, Felvidékről és Erdélyből is. Különben ez így szokott lenni az erdélyi és felvidéki fellépéseinken is. Ezúton is köszönöm mindenkinek a részvételt és ezt a fantasztikus helytállást az ítéletidőben is, ami szerintem azt jelzi, hogy - hála Istennek - a magyarság igenis összetartó és erős, tehát van helyünk ezen a világon.

- A színpadon említette, hogy hamarosan megjelenik legújabb, Istenért, hazáért című lemezük, amelyről két dal el is hangzott. Erről elárulna nekünk valamit?

- Tizenkét dalt tartalmaz, közel 40 perc, és ha Isten is úgy gondolja, két hét múlva kerül a boltokba. A korábbi lemezeinkhez hasonlóan ezen is lesz néhány feldolgozás, a többi pedig saját dal.

- Ön szerint mi a Kárpátia küldetése?

- A magunk módján mi is szeretnénk hozzájárulni valamivel a nemzet megmaradásához. A mi feladatunk - azt gondolom -, hogy felnyissuk a fiatalok szemét arra, mi a hazaszeretet.

- Egy-két generációnak egy Kárpátia-koncert egyfajta hiánypótló történelemórát is jelenthet.

- Valóban, a mi időnkben mások voltak a történelemórák Magyarországon is. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy engem kiskorom óta foglalkoztat nemzetünk történelme. Ez nem így volt. Csak jóval később nyitották fel a szememet.

- Mit vár az elkövetkező évektől?

- Azt, hogy öt év múlva már nem lesznek aktuálisak a nótáink...

Badó Zsolt