Markó: Székelyföldnek szüksége van autonómiára

2007. augusztus 24., 10:00 , 345. szám

Az általános decentralizáció mellett igenis szükség van egy sajátos autonómiára a Székelyföldön - jelentette ki Markó Béla szövetségi elnök azt követően, hogy Traian Basescu államfő - a Hargita és Kovászna megyei látogatásának konklúzióit ismertetve - ismételten kifejtette: a decentralizáció nyomán növelhető önkormányzati önállóság mellett semmilyen sajátos autonómia-forma nem képzelhető el Romániában.

Az RMDSZ elnöke úgy látja, Basescu nyilatkozatának tulajdonképpen két része van: egyik a Kovászna és Hargita megyei helyzettel kapcsolatos konklúziók, a másik egy bizonyos politikai üzenet.

- A nyilatkozat első részével egyet tudok érteni, és annak ellenére, hogy az elmúlt időszakban többször is élesen bíráltam Traian Basescut, most azt kell mondanom, hogy mindenképpen méltánylandó a szándék, hogy személyesen elment a Székelyföldre, és ott próbált néhány nap alatt tapasztalatokat szerezni - mondta Markó, majd rámutatott: az államelnök, amikor megfogalmazza konklúzióit, tulajdonképpen az RMDSZ-t igazolja, hiszen elmondja például, hogy a román nyelvet másként kellene tanítani a magyar gyermekeknek, mint a románoknak.

"A nyilatkozatnak van egy politikai üzenete is, és ezzel természetesen nem érthetek egyet, hiszen ez röviden úgy foglalható össze, hogy a székelyeknek nincsen szükségük sajátos autonómiára, nincsen szükségük az RMDSZ-re, mert itt van az állam elnöke, és ő majd meg fogja oldani a dolgokat" - szögezte le az RMDSZ elnöke. (vajdasagma.info)