Nagyszőlős ünnepelt

Városnapok és fesztiváli forgatag

2007. augusztus 31., 10:00 , 346. szám

Idén alapításának 745. évfordulóját méltatja Ugocsa "fővárosa", Nagyszőlős, ahol közel egy hétig tartottak a különböző városnapi rendezvények, melyek sora augusztus 28-án a Kristalevi Grona tánc- és zenei fesztivál díjkiosztó ünnepségével és gálakoncerttel fejeződött be.

Délután a város iskolásai és sportolói, artisták sorakoztak fel a város központi terén, ahonnan a Perényi Zsigmond parkba, a szabadtéri színpadra vonultak. Menet közben a Városi Művelődési Ház fúvószenekara gondoskodott a jó hangulatról.

Az amfiteátrumban rendezett ünnepi műsort Bocskai István polgármester nyitotta meg, majd a város díszpolgárává avatta Czirókné Balog Évát, aki a sportban elért korábbi kimagasló eredményeivel érdemelte ki a címet. A város újdonsült díszpolgára köszönetet mondott Nagyszőlős vezetésének és lakosságának munkája elismeréséért. "Boldog vagyok, hogy ide születtem, és munkámmal városom javát szolgálhatom" - mondta a kitüntetett.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Megyei Tanács és a KMKSZ alelnöke a testület nevében ukránul és magyarul köszöntötte a nagyszőlősieket: "Nagy szeretettel üdvözlök minden nagyszőlősi lakost a nagy ünnep alkalmából, kívánok erőt, egészséget, boldogságot. Arra kérem önöket, vigyázzanak erre a gyönyörű városra, ápolják gyökereiket, hagyományaikat. A megyei tanács ismeri Nagyszőlős gondjait, és csakúgy, mint korábban, a jövőben is kész segítséget nyújtani a problémák megoldásában." Brenzovics László ezt követően átnyújtotta a megyei tanács okleveleit azoknak a nagyszőlősi polgároknak, akik sokat tettek városuk fejlődéséért és hírnevéért.

Sztanyiszlav Arzsevityin, az ötödik összehívású ukrán parlament képviselője a Mi Ukrajnánk - Népi Önvédelem (NU-NSZ) tömörülés és a kárpátaljaiak kijevi egyesülete nevében is köszöntötte az ünneplőket. Politikai erőnk öt kárpátaljai jelöltet indít választási listáján a rendkívüli parlamenti választásokon, és más politikai erőkkel együtt mindent megteszünk annak érdekében, hogy Ukrajnában és Kárpátalján egyaránt javuljon az életszínvonal - mondta Nagyszőlős lakosságához szólva Arzsevityin.

Ugyancsak köszöntötte a város lakóit Oleh Ljubimov, a Nagyszőlősi Járási Tanács elnöke és Krasznai Gyula, a járási közigazgatás elnökhelyettese.

Az ünnepség a számos ukrajnai megyéből közel száz résztvevőt felvonultató Kristalevi Grona tánc- és zenei fesztivál díjátadó ünnepségével és az azt követő nagyszabású gálakoncerttel zárult.

Baráth József