Kína: halálos árudömping

2007. szeptember 7., 10:00 , 347. szám

Az olcsó és igénytelen kínai árut, amely minden elképzelhető illegális módon özönlik napról napra a világra, már-már megszoktuk. Aki rászorul, szívesen vásárolja, aki megengedheti magának, inkább elkerüli. Ma azonban már a legálisan érkező, nemegyszer világmárkáknak minősülő, ám mégiscsak Kínában gyártott áruk támadásával is szembe kell néznünk, amelyek esetenként egyenesen életveszélyesek.

Az Európai Unió nemrég egy 440 (!) tételből álló listát juttatott el Kínába az onnan importált rossz minőségű és az egészségre káros termékekről. Ezek a portékák majd a 48 százalékát teszik ki az Európában árusított valamennyi rossz minőségű terméknek.

Az európaiak elégedetlenségét mindenekelőtt a Mennyei Birodalomból érkező gyerekjátékok váltották ki, amelyek között egyaránt voltak műanyag és plüssjátékok, kisautók és Barbie babák. Nagy-Britanniában például a vásárlók panaszai nyomán kivontak a forgalomból egy mágneses műanyag játékkészletfajtát. Három gyermek műtéti beavatkozásra szorult, miután lenyeltek több mágnest, melyek azután odabent egymáshoz tapadtak, bélperforációt okoztak - idéz európai szakértőket a Korreszpondent hetilap.

Még ennél is hangosabb botrányt okozott, amikor júliusban a spanyol fogyasztóvédelmi hatóságok kétféle kínai gyártmányú fogkrémet is kivonattak a forgalomból, miután egy dietilénglikol elnevezésű mérgező anyag jelenlétét mutatták ki bennük, amely általában fagyálló folyadékok és oldószerek összetevője. E fogkrémek rendszeres használata komoly egészségügyi következményekkel járhat, különösen a vese- és májpanaszokkal élőknél. Miután a termékeket az egész EU területén betiltották, a kínai hatóságok is megtiltották a dietilénglikol felhasználását vállalataiknál, amelyek korábban rendszeresen alkalmazták azt.

A kínaiak azért tisztában vannak vele, hogy a rossz minőségű termékek nem csupán piaci megítélésüknek ártanak külföldön, hanem valós veszélyt jelentenek a hazai fogyasztóknak is. A China Daily tekintélyes kínai lap közölte nemrég az állami minőségellenőrzési főosztály adatait, melyek szerint az idei esztendő első felében Kínában gyártott és értékesített áruféleségek 20 százaléka nem felelt meg a minőségi és biztonsági előírásoknak. Elsősorban a konzervált élelmiszerekről és a mezőgazdasági termékekről volt szó. Az ellenőrzés adatai szerint 180 kínai élelmiszeripari vállalatot zártak be veszélyes formaldehid és színezékek alkalmazásáért.

A nehezen értékesíthető áruk gyártása ezért a szó szoros értelmében életveszélyes Kínában, s nem csak a fogyasztók számára. Idén nyáron kivégezték az állami élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet egykori vezetőjét, mivel bűnösnek találták kenőpénz elfogadásában és hivatali kötelezettségei elhanyagolásában. A vád szerint az ő felületessége miatt gyártottak olyan kétes minőségű termékeket, melyek fogyasztása ártatlan emberek halálához vezetett a világ több országában. Így például tavaly egy Kínában gyártott köhögés elleni orvosság 94 panamai állampolgár halálát okozta.

Érthető, ha az Európai Unió igyekszik felhívni a kínai kormányzat figyelmét az efféle komoly hiányosságokra. Ugyanakkor az uniós hivatalokban jelzik, nem áll szándékukban komoly nyomást gyakorolni a Mennyei Birodalomra a minőségi követelmények szigorú betartása ügyében, miután elismerik, hogy az Öreg Kontinensnek szüksége van az olcsó és igen sokféle kínai árura.

A kínaiak egyébként rendkívül érzékenyen reagálnak a termékeik minőségét érő minden kritikára. Egy hivatalnok például kimutatta, hogy adataik alapján az elmúlt három évben Kína több minőségileg kifogástalan árut szállított az Egyesült Államokba, mint az USA Kínába, miközben áruikra éppen Amerikából érkezik a legtöbb panasz.

Az amerikai hatóságok már egy egész sor kínai áru importját betiltották, kezdve a toxinokat tartalmazó haltól, egészen a játékvonatig, amelynek gyártásához ólmot tartalmazó festéket használnak. Az állateledelekben kimutatott melanin több ezer házikedvenc halálát okozta Amerikában, ahol a már említett, európaiak által "felfedezett" fogkrémekre szintén felfigyeltek. A helyi sajtó szerint azonban mintegy milliónyi tubus e mindennapi higiéniai készítményből mégiscsak eljuthatott az amerikai boltokba.

A napokban történt, hogy a forgalmazók visszahívtak 27 ezer darab kínai gyártmányú gyermek festőkészletet, mert a megengedettnél magasabb a tok és bizonyos vízfestékek ólomtartalma. Az Imaginarium kereskedőcég márkája alatt forgalmazott festőkészlet fadobozban van, és színes ceruzákat, krétákat, vízfestékeket tartalmaz. A fadobozt ólmos festékkel vonták be, és a fekete vízfestékek ólomtartalma is magasabb a megengedettnél. Augusztusban ez volt a kilencedik kínai termék, amelyet visszahívtak az Egyesült Államokban, ezen belül ez volt a 7. játékszer, amelyet visszavontak. Az egyik esetben a Mattel cég nemcsak az Egyesült Államokban, hanem az egész világon összesen 18 millió darab kínai eredetű gyermekjátékot hívott vissza. Korábban 9500 pár Kínában gyártott Caterpillar márkanevű fémorrú cipőt hívtak vissza, mert a szakértők szerint a cipő viselője az orr fémborítása miatt áramütést kaphat. (Kárpátalja/Korreszpondent/FH)