Ködösít a miniszter?

Magyar tankönyvek: Még mindig nincs szerződés

2007. szeptember 7., 10:00 , 347. szám
Mi lesz, ha ezek is elkopnak?

Nyikolajenko szocialista oktatási miniszter szerint a magyar és más tannyelvű iskolák tankönyveinek kiadása a Szvit Tankönyvkiadó miatt késik, miközben Jevhenyija Kozacsok, a Szvit megbízott igazgatója lapunk érdeklődésére elmondta: a hetedik osztályos tankönyvek esetében - melyek megjelentetését és a nemzetiségi iskolák nyelvére, köztük magyarra történő lefordítását erre az évre tervezték - egyetlen szerződést sem kötöttek még.

Két héttel ezelőtt nagy visszhangot keltett Sztanyiszlav Nyikolajenko oktatási és tudományos miniszter kijelentése ungvári sajtótájékoztatóján, miszerint a magyar és más tannyelvű iskolák tankönyveinek kiadása nem az állami finanszírozás hiányából kifolyólag késik, hanem a Szvit Tankönyvkiadó hozzáállása miatt. Jevhenyija Kozacsok, a Szvit megbízott igazgatója lapunk érdeklődésére elmondta, hogy a hetedik osztályos tankönyvek esetében - melyek megjelentetését és a nemzetiségi iskolák nyelvére, köztük magyarra történő lefordítását erre az évre tervezték, s melyek hiányát a legtöbben fájlalták itt Kárpátalján is - egyetlen szerződést sem kötöttek még.

Az oktatási miniszter szerint a tankönyvkiadó felelős a nemzetiségi iskolák számára készülő tankönyvek kiadásának késéséért, míg a kiadó szerint az illetékes minisztériumi intézet halogatja a munka elvégzéséhez nélkülözhetetlen szerződéskötést. Azt azonban jelenleg még senki sem tudja megmondani, hogy bár a tanév már rég elkezdődött, az iskolások mikor kaphatják meg az új tankönyveket.

A sajtótájékoztatón Nyikolajenko leszögezte: a minisztérium rendelkezik a kiadványok megjelentetéséhez szükséges pénzzel, ám azt csak a könyvek megjelenése után folyósíthatja a kiadónak.

A lembergi központú Szvit részéről ezzel szemben határozottan tagadták, hogy a tankönyvek megjelenésének késése a kiadó felelőssége volna. Érdeklődésünkre a kiadónál jelezték: a cég eddig valamennyi kötelezettségét idejében teljesítette, illetve a vállalt határidőknek megfelelően folyamatosan teljesíti. A rendelkezésünkre álló információk értelmében október közepéig elkészülnek valamennyi könyvvel, amelyekre korábban szerződést kötöttek az Oktatási és Tudományos Minisztérium égisze alatt működő Innovációs Technológiák és Oktatási Tartalmak Intézetével (ITOTI).

A probléma az, mondta el érdeklődésünkre Jevhenyija Kozacsok, a Szvit megbízott igazgatója, hogy a hetedik osztályos tankönyvek esetében még egyetlen szerződést sem kötöttek meg. Elmondása szerint az oktatási minisztérium vonatkozó tenderének eredményhirdetése után, az illetékes minisztériumi intézet megbízására a kiadó még július 2-ára előkészítette a szükséges szerződéstervezeteket, ám sokáig nem történt semmi. Az új, módosított szerződéstervezeteket mintegy két héttel ezelőtt küldték el az ITOTI-nek, amelyeket várhatóan a napokban alá is írnak majd.

Az igazgatónő igazságtalannak tartja a miniszternek azt a felvetését is, miszerint a kiadó előre szerette volna megkapni a könyvek megjelentetéséért járó pénzt, s nem hajlandó banki hitelt felvenni a munkálatok finanszírozására, amelyet a minisztérium később megtérítene. Kozacsok jelezte: előleget a kiadó mindig csupán azután kap a minisztériumtól, hogy megkötötték a szerződést az adott munkára. Azonban véleménye szerint a kiadó nem vehet fel hitelt olyan megbízásokra, amelyek elvégzésére még nem is kötöttek vele szerződést. Arról nem is szólva, hogy a banki hitelek után járó kamatokat az állam nem térítené meg - tette hozzá. Jelezte: a kiadó ennek ellenére már megkezdte a szóban forgó könyvek fordítását a saját felelősségére.

Érdeklődésünkre, hogy mindezek után mégis mikor számíthatunk a hetedikes tankönyvek megjelenésére, konkrét választ senki sem tudott adni. Jevhenyija Kozacsok szerint a szükséges szerződéseket talán már a napokban aláírják, s akkor, ha minden jól megy, egy-másfél hónapon belül végezhetnek a munkával.

szcs