EURO-2012: gondok Ukrajnában

2007. szeptember 14., 10:00 , 348. szám

Ukrajnának 127 milliárd hrivnyát (25 milliárd dollárt) kell ráfordítania a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokságra, amelyet közösen rendez Lengyelországgal.

Ezt az EFE spanyol hírügynökség jelentése szerint az az előkészületekről szóló programtervezet tartalmazza, amelyet minap ismertetett a kijevi kormánnyal a családügyi, ifjúsági és sportminisztérium vezetője, Viktor Korz. A terv szerint a 127 milliárdból 102-t a magánszféra biztosítana, s 25 milliárdot juttatnának az állami és a helyi költségvetésből.

Korábban Viktor Juscsenko ukrán elnök bírálta a kormányt, elégedetlenségének adva hangot az Eb-vel kapcsolatos előkészületek lassúsága és elégtelensége miatt. A biztonsági és nemzetvédelmi tanácsban elhangzott beszédében az államfő a Reuters szerint keresetlen szavakkal illette a kabinetet, azt hányva a szemére, hogy nem veszi kellően komolyan azokat a hatalmas feladatokat, amelyeket a 2012-es Eb-vel kapcsolatosan vállalt. Ezek közé tartozik a stadionok modernizálása mellett például szállodák felújítása, utak, repülőterek és más létesítmények megépítése.

Ukrajna, közösen Lengyelországgal, április 18-án nyerte el a rendezési jogot az öt év múlva esedékes kontinentális futballcsúcs megrendezésére, maga mögé utasítva Olaszország, illetve Magyarország és Horvátország együttes pályázatát. Azóta viszont már az UEFA is szóvá tette nemtetszését a munkálatokkal összefüggésben, különösen azt róva fel Kijevnek, hogy még mindig nem tisztázta a helyzetet az Olimpiai Stadion, a főváros vezető létesítménye körül, amelynek pedig központi szerepet szánnak az Eb-n, hiszen ide tervezik a döntőt is. Az európai szövetség kilátásba helyezte: megtiltja nemzetközi mérkőzések játszását a stadionban, ha Kijev nem garantálja a nézők biztonságát, márpedig azt veszélyezteti az éppen az Olimpiai Stadion tőszomszédságába tervezett szórakoztató- és bevásárlóközpont építése.

Juscsenko ezzel összefüggésben is elmarasztalta a kormányt, hiányolva a kellő odafigyelést és a megfelelő pénzösszegeket is, amelyek az Európa-bajnokság előkészítéséhez és lebonyolításához szükségesek.

"Meggyőződésem, hogy a kormánynak nagy gondosságot kell tanúsítania a 2012-es Eb-ig vezető úton. Napról napra egyre több elemző, újságíró juttatja kifejezésre kétségeit az ukrán előkészületeket illetően" - mondta az elnök.

Az ukrán sportminiszter a múlt hónapban bírálta az Eb-meccseknek otthont adó városokat - Dnyipropetrovszkot, Donyecket, Kijevet és Lvivet -, amiért az akciótervben foglaltakhoz képest lemaradásban vannak. (MTI/Kárpátalja)