Kisboldogasszony napján

2007. szeptember 14., 10:00 , 348. szám

Szeptember 8-án, Kisboldogasszony napján bensőséges hangulatú ünnepségekre került sor Kárpátalja szórványmagyarságának két településén: a rahói járási Szvidovecen Kisboldogasszony tiszteletére szenteltek fel egy új templomot, Királyházán pedig gyalogos zarándoklattal egybekötött búcsúra került sor a település melletti kápolnahegyen.

A rahói járási Szvidovecen (közigazgatásilag Kőrösmezőhöz tartozó település) kicsiny, 70-80 fős római katolikus gyülekezet él, melynek régi álma valósult meg: befejezték templomuk több évvel ezelőtt elkezdett építését. A rendszerváltás óta egy 1800-as években épült, Kisboldogasszony tiszteletére szentelt kis kápolnában zajlottak a misék magyar nyelven. A helyi gyülekezet, a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye, valamint külföldi támogatók hozzájárulásának és a hívek munkájának köszönhetően Kisboldogasszony ünnepére elkészülhetett a templom.

A kőrösmezői hívek és zarándokok énekelve vonultak új templomukhoz. A szentelést Majnek Antal megyés püspök végezte Losák István rahói, Snep Román csapi plébániai kormányzó és Béres István rahói káplán társaságában. A püspök atya szentbeszédében a templom és a Szűzanya egyházban betöltött szerepéről beszélt. Mint mondta, a pusztában vándorló zsidók a Tízparancsolatot rejtő frigyláda fölé minden letelepedési alkalommal szent sátrat emeltek. Ez lett a templom őse, a frigyláda és Isten jelenlétének látható bizonyítéka. "Isten áldásával eme gyülekezet szép álma válhatott most valóra, hasonlóan Izrael népéhez" - mondta a püspök. Végezetül Losák István atya mondott köszönetet mindazoknak, akiknek támogatásával a "végeken" elkészülhetett Istennek eme gyönyörű háza.

Királyházán ugyanezen a napon került sor a hagyományos kápolnahegyi búcsúra. A szőlősi zarándokok kereszttel a kezükben, énekelve vonultak Királyházára. A település nagytemplománál a helyi hívekkel együtt gyalogosan mentek föl az egykori Nyaláb-vár romjainál újraépült várkápolnához. Az ünnepi szentmisén a katolikus egyházak részéről jelen volt Lengyel Donát nagyszőlősi plébániai kormányzó és Federko István királyházai görög katolikus parochus. Szentbeszédet Donát atya mondott, aki az édesanya jelentőségéről beszélt, s arról, hogy a földön kívül az égben is van édesanyánk, aki nem más, mint Szűz Mária. Az ünnepség a kápolna körüli körmenettel zárult, majd a hívek legyalogoltak a település nagytemplomába, ahol szentségi áldásra került sor.

F. Zs.