Rendelő épül Szalókán

Wierdeni támogatás

2007. szeptember 14., 10:00 , 348. szám

Egy újabb probléma látszik megoldódni az ungvári járási Szalókán, hiszen Bátori József, az Ungi Református Egyházmegye gondnoka, a szalókai KMKSZ-alapszervezet alelnöke kezdeményezésének köszönhetően a hollandiai Wierden református gyülekezetének támogatásával az elmúlt év őszén megkezdték egy, az ukrán szabványoknak mindenben megfelelő orvosi rendelő felépítését Szalóka központjában. Az idei évben, a terveknek megfelelően tető alá került a 60 m2 -es épület. Az ugyancsak hollandiai Blooemendali Református Gyülekezet támogatásának köszönhetően megvásárolták és beállították a nyílászárókat, elvégezték a belső betonozást, befejezték a kazánház építését, lambériát vásároltak és kutat fúrattak - tudtuk meg az építkezést vezető Bátori Józseftől. Az új orvosi rendelőben három nagyobb helyiség van, valamint váróterem és mellékhelyiség. Az épület átadásakor mindegyik teremben lesz hideg-meleg víz, autonóm gázkazánnal működő központi fűtés. Akadálymentesítik a bejárati lépcsőt is, hogy szükség esetén tolókocsival is be tudjon jutni a beteg.

Bátori József kérdésünkre elmondta, hogy a rendelő átadás utáni szakszerű hasznosítása az egészségügyi szolgálat feladata lesz, és akár egy fogorvosi rendelőt is ki lehet alakítani a későbbiekben, ha lesz rá igény. Javasolni fogja azt is, hogy egy gyógyszertárnak is adjanak helyet az épületben.

A rendelőépítés összköltségének 15%-át, más holland támogatási programokhoz hasonlóan, a helyi közösségnek kell állnia, amit a szalókaiak felvállalnak. Egyébként a wierdeni támogatók e hónap folyamán Szalókára látogatnak, az ő döntésüktől függ, hogy még az ősz folyamán, vagy a jövő év tavaszán adják át majd az egészségügyi intézményt.

-dózsa-