Caramel és Bartók Eszter-koncert Kárpátalján

Fodor Gusztáv tiszteletes a Nyilas Misi Programról

2007. szeptember 21., 10:00 , 349. szám
Fodor Gusztáv református lelkész, a jótékonysági koncert főszervezője

Nagyszabású jótékonysági koncertre várják szeptember 25-én a Magyar Református Szeretetszolgálat munkatársai a kárpátaljai magyarságot. A beregszászi szabadtéri színpadon (Amfiteátrum) fellép majd a Megasztár-győztes Caramel és Bartók Eszter, valamint kárpátaljai fiatalok. A koncertre a belépőjegy 10 hrivnyába kerül, a bevételből tehetséges, de szegény határon túli diákokat kíván támogatni a szeretetszolgálat - tudtuk meg Fodor Gusztáv református lelkésztől, a jótékonysági koncert főszervezőjétől.

- Mit kell tudnunk a koncertet szervező Magyar Református Szeretetszolgálatról?

- Tavaly a Kárpát-medencei árvíz után született meg a döntés a zsinatban, hogy megalakítják a református egyház saját szeretetszolgálatát, amelynek keretében igyekszünk olyan kampányokat szervezni, amelyek egy kicsit elütnek a megszokottaktól. Sikerült áprilisban Debrecenben a hajléktalanokat és a református lelkészeket egy focipályára hívni. Nagyon jó sajtóvisszhangja volt ennek a kezdeményezésnek, többek között Bölcskey Gusztáv püspök úr, a zsinat elnöke maga is végigjátszotta a meccseket. Itt Kárpátalján, Nagyberegen is szerveztünk egy focimeccset a magyarországi és kárpátaljai lelkészek között.

Ráadásul azóta a generális konvent arról határozott, hogy mind a kilenc Kárpát-medencei református egyházkerület belép a Magyar Református Szeretetszolgálatba, megalakítja vagy újraszervezi a saját akciócsoportját. Ez azt jelenti, hogy egységesítjük a diakóniai munkánkat, együtt fognak mozdulni a kerületek a szeretetszolgálati munkában. Október 2-3-án lesz a hivatalos alakuló gyűlésünk Budapesten a Schweitzer Albert Idősek Otthonában, ahol minden püspök és minden kerület diakóniai vezetője ott lesz, itt közösen határozzuk majd meg az előttünk álló évek stratégiáját.

- Hogyan született a jótékonysági koncert ötlete?

- Amikor 2005-ben Caramel megnyerte Magyarországon a Megasztárt, én még Kárpátalján szolgáltam, a Szürtei Református Gyülekezetben és vezettem a Szürtei Református Cigány Általános Iskolát. Már akkor megfogalmazódott bennem, hogy ha én egyszer találkozhatok Caramellel, megkérem arra, hogy jöjjön el Kárpátaljára, és csak annyit mondjon a cigányoknak: Van értelme küzdeni! Ne temessék el az álmaikat. Ha valakiben megvan a tehetség szikrája, akkor azt érdemes ápolni, gondozni. Szerintem ez az ő szájából sokkal hitelesebben hangzik, mint ha én mondanám azt a cigány gyerekeknek, hogy tanuljatok, mert megéri.

Amikor sikerült Caramellel találkoznom, arra kértem, hogy váltsa valóra az álmom, és jöjjön el a szürtei cigányiskolába. Beszélgetés közben megfogalmazódott bennünk egy nagyobb jótékonysági koncert terve, ahová Kárpátalja minden részéből eljöhetnek az emberek. Végül Beregszászban az Amfiteátrumot választottuk helyszínül, remélem, sokan eljönnek.

Tudni kell azt, hogy Caramel református iskolában tanult, ott szerette meg a zsoltárokat és a református dicséreteket, és a koncerten el fog hangzani néhány saját zsoltárfeldolgozása is. Többek között a Krisztus urunknak áldott születésén című, mindenki által ismert, gyönyörű karácsonyi dicséretünket is el fogja énekelni.

- Mi lesz még a jótékonysági koncert programjában?

- Fellépnek még a Nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Gyermekotthon gondozottjai egy fantasztikus 20 perces műsorral, amivel már Magyarországon is többször szerepeltek, Debrecenben például egy jótékonysági bálon hihetetlen nagy sikert arattak. A kárpátaljai református cigánygyülekezetek hittanosai is előadnak majd néhány éneket. Meghívtuk továbbá a Sámuel Alapítvány által gondozott gyermekeket is, mert bízunk abban, hogy ezzel a koncerttel a kiszolgáltatott rétegek és csoportok gondjaira fel tudjuk hívni Kárpátalja lakosságának a figyelmét.

De fellép Bartók Eszter is, ők Caramellel a Megasztár alatt találtak egymásra. Mindketten ingyen vállalták a koncertet. Soha nem voltak még Kárpátalján, és bízunk benne, hogy kellemes emlékekkel mehetnek majd haza.

- Úgy tudjuk, a beregszászi koncert egy nagyszabású program része...

- Valóban, a koncert egy nagyobb kampánysorozatnak, a Nyilas Misi Programnak a része. Tavaly a magyarországi református zsinat úgy döntött, hogy október 28-án az összes magyarországi református gyülekezet a Nyilas Misi Program számára ajánlja fel adományait. Ennek a célja az, hogy tehetséges, de szegény határon túli református diákok számára létesítsünk ösztöndíjakat. Amennyiben a beregszászi koncert jól sikerülne, később szeretnénk hasonlót szervezni Felvidéken és Erdélyben is.

A koncert címe: Valami plusz..., amit Caramel egyik gondolata ihletett. A Megasztár-győzelem után azt mondta: "Szeretnék valami pluszt adni az embereknek. Lehet, hogy ezek nagy szavak, de én az emberek lelkét szeretném megérinteni." Én hiszem azt, hogy ez olyan koncert lesz, ahol meg tudja érinteni az emberek lelkét, úgy is mint református ember, és úgy is mint egy nagyon tehetséges zenész-énekes.

Badó Zsolt