Kiknek zavar a turul?

Tiltakoznak a turulmadaras emlékmű helyreállítása ellen az ukrán nacionalisták

2007. szeptember 28., 10:00 , 350. szám

A nagy sikerű Munkácsy Mihály-kiállítás mellett még egy történés hívja fel figyelmünket a munkácsi várra az utóbbi hetekben. Mint azt lapunk korábban megírta, a Pákh családnak köszönhetően újra felállítják a csehszlovák hatóságok által még a háború előtt eltávolított turulmadaras emlékművet. A turul-szobor Mihajlo Beleny helyi szobrász alkotása, melyet Kijevben öntenek bronzba.

Vannak azonban olyanok, akiknek ez szúrja a szemét, ezért nyílt levelet intéztek az ukrán állam vezetőihez - Juscsenko elnökhöz és Janukovics kormányfőhöz, melyet a Tribuna c. hetilap szeptember 22-ei számában közölt. A levélben kárpátaljai közéleti és politikai személyiségek, kulturális tényezők (többek között Mihajlo Banik, a Kárpátaljai Népművészek Egyesületének elnöke, Pavlo Fedaka, a Kárpátaljai Megyei Kulturális-Oktatási Proszvita Közösség elnöke, Petro Ferenc, az Ukrán Nacionalisták Kongresszusa megyei szervezetének elnöke, Oleg Kucin, a Szvoboda Választási Egyesülés megyei szervezetének elnöke, Omeljan Dovhanics történész és Vaszil Olasin szobrász) tiltakoznak - mint ahogy a levélben áll - "egy idegen állam szimbólumának helyreállítása ellen a munkácsi vár területén".

A nyílt levél megfogalmazói a következőket írják: "A munkácsi várban az utóbbi hónapokban folynak az Árpád magyar királyi dinasztia jelképének számító turulmadaras oszlop helyreállítási munkálatai. A turulmadár minden történelmi időszakban a magyar államiság jelképe volt. A 33 méter magas eredeti turulmadaras oszlopot 1896-ban emelték, a honfoglalás ezredik évfordulója alkalmából. Az elgondolás szerint a Nagy-Magyarországot jelképezte. (...) Kárpátaljának Podkarpatszka Rusz néven a Cseh Köztársasághoz való 1919. évi csatolását követően az új hatalom 1924-ben jogosan eltávolította a magyar állam szimbólumát. Azóta nem állították helyre, még a vidék 1939-1944. évi magyar horthysta-fasiszta megszállása idején sem, majd 1944 végén, Kárpátalját a horthysta-fasiszta magyar megszállóktól felszabadító szovjet hadsereg bevonulását követően az új szovjet hatalom végképp eltávolította a várból az általa a horthysta Magyarország jelképének tartott turulmadarat. Kinek jutott eszébe újraállíttatni más ország jelképét a független Ukrajnában, vagy felújítani a Vereckei-hágón a magyar politikai jelképet az Itt kezdődik Nagy-Magyarország felirattal? Mi a célja ennek az akciónak? Megerősíteni Kárpátalja történelmi Magyarországhoz tartozását, nemzetiségek közötti konfliktust szítani, vagy megmutatni az ukrán hatalom gyengeségét? Érthető, hogy az akcióba Kárpátalja és Munkács város vezetésének a jóváhagyása nélkül senki nem merészelt volna belekezdeni. Mi nem ellenezzük a magyar állam politikai szimbólumait, ám azokat inkább Magyarország területén állítsák fel. Megengednének-e hasonló dolgot a Magyarországgal szomszédos Romániában, Szlovákiában, (...) Ausztriában? Akkor miért lehet ezt megtenni a független ukrán állam területén? (...) Tiltakozunk egy idegen állam szimbólumának helyreállítása ellen a munkácsi vár területén, és megkérjük Önöket, az ukrán állam vezetőit, avatkozzanak be az ügybe és ne engedjék meg az országos jelentőséggel bíró történelmi műemlék, a munkácsi vár meggyalázását és építészeti stílusának elcsúfítását." (bj/Tribuna)