Szaporodnak az ukrán milliárdosok

2007. szeptember 28., 10:00 , 350. szám

Egyetlen év alatt 9 fővel 24-re nőtt a dollármilliárdosok száma Ukrajnában - közölte az ukrán sajtó a Wprost szokásos évi felmérésére hivatkozva. A mértékadó lengyel folyóirat várhatóan a következő héten teszi közzé ez évi listáját Közép-Kelet-Európa leggazdagabbjairól.

A milliárdosok rangsorában Oroszország 43 fővel van jelen, míg Ukrajna a maga 24 gazdag emberével a második a 15 fővel képviseltetett Lengyelország előtt.

A leggazdagabb ukrán 18,7 milliárd dollárral a lista negyedik helyén tanyázó Rinat Ahmetov, Igor Kolomojszkij 8,4 millió dollárral a 14., míg Viktor Pincsukot, Leonyid Kucsma ukrán exállamfő vejét 7,5 milliárd dollárral a 17. helyre rangsorolta a lengyel lap. Szerhij Taruta, a magyar Dunaferrt is birtokló ISD igazgatótanácsának elnöke 5,2 milliárd dollárral a 21. a listán.

A Wprost rangsorát változatlanul orosz állampolgár vezeti, igaz, Roman Abramovicsot, az angol Chelsea labdarúgócsapatának tulajdonosát Oleg Deripaszka váltotta fel a leggazdagabb közép-kelet-európai minőségében, aki elsősorban az Orosz Alumínium (Ruszal) tulajdonosaként ismert. (FH/Kárpátalja)