A Biológiára és a Földrajzra nincs pénz

Tankönyvkiadás: öt magyar tankönyv

2007. október 5., 10:00 , 351. szám

Megkezdődhet a tankönyvek nyomtatása a kárpátaljai magyar iskolák hetedik osztálya számára, ám továbbra sem tudható, mikor jut el valamennyi kiadvány az iskolásokhoz, akik immár egy hónapja könyv nélkül kénytelenek tanulni. A részletekről Varga Bélát, a magyar tankönyveket megjelentető lembergi Szvit Tankönyvkiadó ungvári magyar szerkesztőségének vezetőjét kérdeztük.

- Történt-e egyáltalán előrelépés a magyar tankönyvek kiadása ügyében?

- A legutóbbi, szeptemberi csatározások óta, amikor számosan tiltakoztak a hiányzó tankönyvek miatt, annyi pozitív fejleményről számolhatok be, hogy a múlt héten az oktatási minisztérium aláírta a Szvit Tankönyvkiadóval a könyvek megjelentetésére vonatkozó szerződések egy részét. Ezzel a 7. osztályosoknak szánt hét fordításos tankönyvből ötnek a kiadását tette lehetővé az esetünkben megrendelőként fellépő minisztérium. Két könyvnek, a Biológiának és a Földrajznak a megjelentetését pénzhiányra való hivatkozással ezúttal sem támogatták. További szomorú hír, hogy nem támogatja a minisztérium az 1. osztályos matematika-tankönyv kiadását sem, amelyet pedig már nyomdakész állapotba hoztunk, s amelynek ugyancsak idén kellett volna megjelennie, hiszen öt év telt el az előző kiadás óta. Az indok ebben az esetben is a pénzhiány volt.

- A minisztérium hivatalos indoklásában szerepel a pénzhiány?

- Az indoklást szóban közölték kiadónk igazgatójával. Jellemző azonban a helyzetre, hogy a hetedikesek világtörténelem-tankönyvének kiadását a nemzetiségi iskolák közül egyedül a magyar tannyelvűek számára engedélyezték, talán éppen a kárpátaljai közvélemény, mindenekelőtt a KMKSZ és a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség élénk tiltakozása miatt.

- Mikor juthatnak el az iskolákba legalább azok a könyvek, melyek kiadását már engedélyezték?

- A szóban forgó öt könyv kiadói munkáival részben már el is készültünk, miután önerőből idejekorán nekiláttunk a fordításnak és a tördelésnek. Információm szerint október végére kellene megjelenniük, ezt követően juthatnak el az iskolákba.

- Jövőre a nyolcadik osztályos tankönyvek kiadása lesz soron. Megkezdődtek már az előkészítő munkálatok?

- Az ukrán iskolák számára készülő nyolcadikos tankönyveket várhatóan csak jövő tavasszal fogadják majd el. A helyzet ezért előreláthatólag nagyban hasonlít majd az ideire vagy a tavalyira, azaz várhatóan nyárra készülnek el az ukrán nyelvű tankönyvek, s mi csak ezt követően, előreláthatóan valamikor augusztusban kezdhetjük meg a magyarra fordításukat.

hk