Iskolai fogászati rendelőt adtak át Mezőkaszonyban

Évente 6000 tanulót fognak ellátni

2007. október 5., 10:00 , 351. szám

Szeptember 28-án került sor a beregszászi járási Mezőkaszonyi Középiskolában a székesfehérvári székhelyű Aranyeső Alapítvány jóvoltából létesített fogászati rendelő ünnepélyes megnyitására.

Az egybegyűlteket és a vendégeket, köztük Mecseki Zoltánt, a Magyar Köztársaság Ungvári Főkonzulátusának konzulját és dr. Bodnár Annát, a járási fogászati klinika főorvosát Márkus Miklós igazgató és Hitman Tibor polgármester üdvözölte, akik köszönetet mondtak az alapítványnak, továbbá mindazoknak, akik közreműködtek a fogászati rendelő létrehozásában. Csizmár Béla, a Beregszászi Járási Tanács elnöke a képviselőtestület nevében adott át köszönőlevelet dr. Hátsági Horváth Miklósnak, az Aranyeső Alapítvány elnökének. Dr. Orosz Ildikó megyei tanácsi képviselő, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke elmondta: Mezőkaszony ismét olyan kistérségi központtá válhat, mint volt hajdanán, s ehhez fontos lépést jelenthet a rendelő megnyitása. Reményét fejezte ki, hogy a fogászat folyamatos működtetésének biztosítását felvállalják a járás illetékes szervei. Dr. Hátsági Horváth Miklós elmondta: a Magyar Köztársaság külügyminisztériuma 2004-ben, a Nemzetközi Együttműködési és Fejlesztési (NEFE) progra m keretében kiírt pályázatának köszönhetően kezdte el az Alapítvány kárpátaljai tevékenységét. Először a középiskola azon épületét tatarozták ki, amelyben a fogászat is helyet kapott. Tájékoztatása szerint a KMPSZ szervezésében 23 település 17 iskolája csatlakozott a fogászati programhoz, s Mezőkaszonyban a járás mintegy 6000 tanulóját fogják ellátni, de a lakosság is igénybe veheti majd a fogászat szolgáltatásait.

Mint dr. Orosz Ildikó lapunknak elmondta, a KMPSZ az Aranyeső Alapítvány kezdeményezésére 2005-ben kapcsolódott be az egészségvédelmi prevenciós programba, amely most újabb lendületet kaphat az új középiskolai fogászati rendelő megnyitásával. Fontos lenne, hogy a járás jövő évi költségvetése biztosítsa egy orvos és egy fogorvos folyamatos foglalkoztatását.

Baráth József