Maradt az ország megosztottsága

Lezajlott a választás: sok hűhó, de miért?

2007. október 5., 10:00 , 351. szám

Túl vagyunk az soron kívüli parlamenti választásokon, amelyeket vártunk, s amelyektől egyben tartottunk is. Lapunk megjelenésével egy időben már meg is kezdődtek a koalíciós tárgyalások.

Az ukrajnai választások érvényesek és demokratikusak voltak - közölte Volodimir Sapoval, a központi választási bizottság elnöke. A viszonylag jelentős számú szabálysértés és incidens ellenére valóban elmondható, hogy nagyüzemi módszerekkel szervezett csalásokra, hamisításokra ezúttal nem derült fény. Alátámasztani látszik a választási eredmények érvényességét, hogy mind Moszkva, mind az Európai Unió, s Washington is elismerte a szavazás következtében kialakult új erőviszonyokat.

A mintegy 37 milliónyi választójoggal rendelkező ukrán állampolgárnak nem egészen 63 százaléka járult az urnákhoz vasárnap, ami valószínűleg a független Ukrajna 15 éves történetének leglanyhább részvételi mutatója. Ezen belül is Kárpátalján mutatkozott a legteljesebb közöny az országos méretű akaratnyilvánítás iránt, hiszen az arra jogosultaknak alig több mint 47 százaléka tartotta fontosnak élni szavazójogával.

A szinte általános kétkedés ellenére azt tapasztalhattuk, hogy a szavazóhelyiségből kilépő választók megkérdezésén alapuló előzetes felmérések, az úgynevezett exit-pollok eredményei, melyeket vasárnap este, valamivel kilenc óra után tettek közzé, váratlanul pontosaknak bizonyultak. Előrevetítették, hogy a megmérettetésen induló majd kéttucatnyi pártból ezúttal is öt kerül be a törvényhozásba, ám az Ukrán Szocialista Pártot (SZPU) Litvin Blokkja (BL) váltja fel a Legfelső Tanács padsoraiban, miután Olekszandr Moroz házelnök pártja nem érte el a parlamentbe jutást jelentő 3 százalékos küszöböt. Persze az ukrajnai választások "sajátságos" szabályai szerint hétfőn felröppentek olyan hírek, miszerint azért késnek egyes keleti és déli megyék szavazókörzeteinek jegyzőkönyvei, s így a végeredmény kihirdetése is, mivel most kísérlik meg úgy kozmetikázni a végeredményt, hogy a szocialisták mégis bekerülhessenek a törvényhozásba. Ám ha voltak is ezirányú kísérletek, nem jártak eredménnyel.

Az előzetes végeredmény szerda délutánra, lapzártánk pillanatára sem született meg, ám a 99,62 százalékos feldolgozottság mellett is eldőlt már minden fontos kérdés. Országosan a legtöbben (34,31%) a Régiók Pártjára (PR) adták le voksukat, így a Julija Timosenko nevével fémjelzett ellenzéki tömörülés (BJUT), amely pedig hosszú időn keresztül vezetett a szavazatszámlálás óráiban, végül a szavazatok 30,75 százalékával a második helyre szorult. A voksok 14,18 százalékát megszerezve a Viktor Juscsenko államfőt támogató Mi Ukrajnánk - Nemzeti Önvédelem (NU-NSZ) választási tömörülés végzett a harmadik helyen, amelynek egyébként az országban egyedül Kárpátalján sikerült megszereznie a szavazatok többségét (31,11%). A három "nagy" párt mellett a szavazatok 5,38 százalékával a parlamentbe jutott még az Ukrán Kommunista Párt (KPU), és ugyancsak ott lesz a törvényhozásban a voksok 3,96 százalékát begyűjtő Litvin Blokk is. Mindezt parlamenti mandátumokra lefordítva az Ukrajinszka Pravda című internetes hírp

ortál számításai alapján azt kapjuk, hogy a PR 174, a BJUT 156, a NU-NSZ 72, a KPU 28, a BL pedig 20 képviselői helyet kapna az öt évre megválasztott 450 tagú ukrán törvényhozásban.

Még javában tartott a szavazatok számlálása, amikor megindultak a találgatások az új ukrán kormány összetételéről. Miután eldőlt, hogy az SZPU csupán a szavazatok 2,86 százalékát szerezte meg, azaz nem jutott be a parlamentbe, nyilvánvalóvá vált, hogy az ellenzéknek lehetősége nyílik a kormányalakításra. A BJUT és az NU-NSZ szavazatai (együttesen 228) elviekben önmagukban is elégségesek a kormányalakításhoz, amennyiben pedig sikerül bevonniuk a koalícióba Volodimir Litvin Blokkját is, úgy szilárd, majd 50 fős többséget biztosíthatnak maguknak a 450 fős törvényhozásban. Mindennek azonban elengedhetetlen feltétele, hogy a két nagy ellenzéki párt félretegye nézeteltéréseit és megállapodásra jusson. Az elmúlt hónapok-évek történéseiből sejthetjük, hogy ez nem lesz egyszerű.

Ami a választások következményeit és a jövőt illeti, a megfigyelők meglehetősen pesszimisták. Mint rámutatnak, az új parlament sem segít felszámolni az ország mindinkább kritikussá váló megosztottságát. Tovább súlyosbíthatja a helyzetet, hogy másfél év múlva elnökválasztásra kerül sor Ukrajnában, amely ugyancsak elkeseredett küzdelmet ígér, s már most meghatározza mindkét politikai tábor stratégiáját.

pszv

Egy lehetséges koalíció: a BJUT és az NU-NSZ

A lehetséges harmadik: a Litvin Blokk

Országos adatok 99,62%-os feldolgozottságnál