Szőlő: jó a termés, csak kevés

Kárpátalján négyezer tonnányira számítanak

2007. október 5., 10:00 , 351. szám

Jó volt az idei szőlőtermés, a gazdák azonban jobbat is el tudtak volna képzelni.

Általánosan elterjedt vélekedés a szőlészek és borászok körében, hogy az átlagosnál jobb az idei szőlőtermés itt, Kárpátalján is, akárcsak Magyarországon. Jakab Sándor, a Beregszászi Borvidék Szőlőtermesztők és Borászok Szolgáltató Szövetkezetének alelnöke lapunknak elmondta, szinte fajtától függetlenül magas cukorfokkal szüretelhettek idén a gazdák. Hogy azután milyenek lesznek azok a bizonyos savak, milyen bor válik a mustból, az csak néhány hét múlva mutatkozik meg először.

Ugyanakkor a megtermett szőlő mennyiségével már korántsem maradéktalanul elégedettek a gazdák és a borászatok. Megyei adatok szerint mintegy 4000 tonnányi szőlő betakarítására számíthatunk idén, ami 20 százalékkal haladja meg a tavalyi mennyiséget. Az ültetvények egy tekintélyes részén azonban a tavaszi fagyok és a jégverés is megtizedelte a termést, nyáron pedig az aszály tett kárt az addig szépen fejlődő fürtökben.

A szerednyei Leánka agrárcégnél mindazonáltal már most sem panaszkodnak, holott még ezekben a napokban is tart a szüret. A Munkács és Ungvár között félúton, a lankás domboldalakon elterülő ültetvényekről összesen mintegy 600 tonnányi szőlő betakarítását tervezik, s ezen felül a kistermelőktől is vásárolnak fel "boralapanyagot". A vállalatnál, melyet a kárpátaljai szőlészetek-borászatok többségéhez hasonlóan az elmúlt években némileg visszavetett a bor palackozására és értékesítésére kiszabott igen jelentős állami illeték, most ismét optimisták az emberek. Mintegy 40 ezer dekaliter borra számítanak Szerednyén, melyet az elmúlt évekkel ellentétben idén talán helyben palackozni is sikerül. Mint megtudtuk, a szükséges licencek kiváltása már folyamatban van.

Az ágazatban terjedő optimista hangulatot jelzi, hogy mind több szó esik az új szőlőültetvények telepítéséhez igényelhető állami támogatásról. Mint Popovics Sándor, a Beregszászi Járási Állami Közigazgatási Hivatal mezőgazdasági osztályának vezetője kérdésünkre elmondta, az állam minden jogi személynek minősülő gazdaságot támogat a szőlő termőterületeinek bővítésében, azzal a feltétellel mindazonáltal, hogy a szőlőtermesztést legalább a termés elsődleges feldolgozásával kössék össze.

A Beregszászi Járási Tanács legutóbbi ülésén a képviselők nehezményezték, hogy a költségeknek valamivel több mint felét kitevő telepítési támogatásra kizárólag a jogi személyként bejegyzett gazdaságok vagy társulások tarthatnak igényt, ami több kisebb gazdát automatikusan kizár a kedvezményezettek köréből. Ám még az érintett szőlő- és bortermelő kisgazdák egy jelentős része is belátja, hallhattuk, hogy a támogatások célirányos és szakmailag kielégítő felhasználásának ellenőrzése végett ma indokolt legalább ennyi garanciát megkövetelni az állam részéről.

Popovics hangsúlyozta továbbá, hogy jelenleg nincs olyan megkötés, mely a szőlővel betelepíteni szándékozott terület nagyságától tenné függővé a támogatás odaítélését. Bár nyilvánvaló, tette hozzá mindjárt, hogy létezik egy, a gazdaságos termelést lehetővé tevő alsó, minimális birtokméret.

Nehezíti a szőlőt ültető gazdák dolgát idén az aszályos időjárás is. Nem kizárt ezért, hogy a telepítések egy részét tavaszra halasztják.

hk