Búcsú Nagybégányban

A Magyarok Nagyasszonya

2007. október 12., 10:00 , 352. szám

Október 7-én Nagybégányban Szűz Mária, a Magyarok Nagyasszonya tiszteletére tartott búcsút a helyi római katolikus egyházközség. A környező települések zarándokaival együtt több mint kétszázan gyűltek össze a templomban. Az ünnepi szertartáson részt vett Papp Sándor császlóci és Bohán Béla beregszászi atya, Németh Sándor beregszászi káplán, valamint Marosi István helyi görög katolikus parochus.

A templom helyén egykor római katolikus iskola működött, amit a szovjet éra alatt elvettek a hívektől. A rendszerváltást követően kapták csak vissza több más kárpátaljai egyházi ingatlanhoz hasonlóan. Ezt alakították át templommá és a Magyarok Nagyasszonya tiszteletére szentelték fel.

Papp Sándor atya szentbeszédében arról beszélt, milyen nagy tisztelet övezte már a magyar állam első századaiban is Szűz Máriát. Példaként említette Szent István és Nagy Lajos királyainkat, akik több templomot is építettek tiszteletére. Mária kultusza a mai napig nagyon erős, több búcsúhelye is van, ahová hívek tömege zarándokol. Mária a hűség és az engedelmesség példaképe, aki mindig minden körülmények között teljesítette Isten akaratát. Végezetül az atya megköszönte a hívek adományait, melyeknek köszönhetően Isten dicsőségére a templomban idén is több felújítási munkálatot tudtak elvégezni. A búcsú keretében Bohán Béla atyánál lehetőség nyílt a gyónásra is, majd közös agapé következett.

F. Zs.