Eltörölnék a kvótát

Vendégmunka Szlovákiában

2007. október 12., 10:00 , 352. szám

A munkaerőhiánnyal küzdő szlovák cégek szívesen látnának több ukrán vendégmunkást, ha a két ország megállapodásra jutna a törvényesen alkalmazható ukránok országos kvótájának emelésében.

Az idei, mindössze 200 fős hivatalos kvótát - jelenleg ennyi ukrán dolgozhat egy évet meghaladóan Szlovákiában - már februárban betöltötték az ukrán álláskeresők, ezért a szlovák cégek Bulgáriából, Romániából, Lengyelországból és Albániából toboroztak a még üres álláshelyekre vendégmunkásokat az év folyamán.

A szlovák vállalkozók szövetsége - és az ukrán kormány is - a kvóta teljes eltörlését szorgalmazná, ugyanakkor szlovák kormányforrások szerint az eddigi megállapodás megváltoztatására irányuló szlovák szándék Kijev tárgyalási készségének hiányán bukott meg. Ukrajna májusban és júniusban is kérte a kétoldalú tárgyalások elhalasztását, így a megbeszéléseket októberben tartanák.

Nem hivatalos források szerint Szlovákiában idényben akár a 7-8 ezer főt is elérheti az ukrajnai vendégmunkások száma, túlnyomó többségük azonban munkavállalási engedély nélkül tartózkodik az országban. (Kárpátalja/MTI)