Nagydobrony: Mentálhigiénés tréning pedagógusoknak

2007. október 12., 10:00 , 352. szám

Már harmadik alkalommal szervezett mentálhigiénés tréninget kárpátaljai magyar pedagógusok számára a Kárpátaljai Ferences Misszió Alapítvány, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség és a Magyar Mentálhigiénés Szövetség. A nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Egészségügyi Gyermekotthonban megszervezett programon a Nemzeti Kulturális Alapprogram támogatásának köszönhetően tizenkilenc kárpátaljai pedagógus vehetett részt, akik vidékünk különböző részeiről verbuválódtak össze. A program célja, hogy mentálisan erősítse a pedagógusok személyiségét, azaz segítsen a lelki megterhelés, a kiégés feldolgozásában, megtanítsa őket arra, hogy tudatosan figyeljenek önmagukra, ami által növekszik empátiájuk is. A résztvevők többek között gyakorlati foglalkozásokon ismerhették meg a mentálhigiéné alapjait, a segítő beszélgetés tudományos módszerét, valamint az önismeret elmélyítésének módjait.

A három napra sűrített 30 órás tréninget a Magyar Mentálhigiénés Szövetség két budapesti munkatársa, Papp Izabella és Simon Gabriella vezette. A programot összeállító Papp Izabella elmondta: "A pedagógus számára a saját személyisége az a szerszám, amivel dolgozni tud. A program egyik eleme, hogy a résztvevők megérezzék a saját erősségeiket, amelyeket használni tudnak, illetve esetleges hiányosságaikat, amelyet pótolni kell. A program másik részében a technikai ismereteiket igyekszünk bővíteni, azt, hogyan tudnak foglalkozni egy problémás gyermekkel, hogyan tudnak tehetséget gondozni."

A továbbképzés kárpátaljai szervezői: Török Dénes és Törökné Molnár Orsolya lapunknak elmondták, hogy Magyarországon már tíz éve két felsőoktatási intézményben is van mentálhigiénés posztgraduális szakemberképzés. Erdélyben a Károly Gáspár Református Egyetem már öt éve tart ilyen képzést, Felvidéken ettől az évtől kezdve, s már Kárpátalján is folynak az erről szóló tárgyalások.

B. Zs.