"Olajozottan" emelkednek az árak

2007. október 19., 10:00 , 353. szám

Várhatóan tovább emelkedik az étolaj ára Ukrajnában, amely pedig már most is az "egekben" van.

Múlt hét végén a kormány összehívta a vezető napraforgóolaj-előállítókat, s a nagykereskedelmi árak csökkentését követelte tőlük. A Miniszteri Kabinet szerint ez lehetővé tenné, hogy legalább a literenkénti 8,60-8,70 hrivnyás szinten stabilizálni lehessen az immár hónapok óta emelkedő fogyasztói árat. Ellenkező esetben korlátozni lesznek kénytelenek az exportot - közölték az előállítókkal.

A gyártók egy része bele is egyezne az elvben mintegy 5-7 százalékos árcsökkenést eredményező lépésekbe. A fenyegetés azonban nem hatott mindenkire: a jelekből ítélve a piaci szereplők egy része továbbra sem látja be, miért kellene a gazdasági folyamatokkal szembe menve csökkentenie az árakat - jelezték megfigyelők.

Az év eleje óta 54,7 százalékkal nőtt az étolaj fogyasztói ára Ukrajnában, de a szakértők többsége megegyezik abban, hogy e mögött jobbára objektív okok húzódnak meg. Az egyik döntő érv, hogy idén csupán 4 millió tonnányi napraforgó-termésre számítanak az országban a tavalyi 5,4 millió tonna után. Mint megfigyelők rámutatnak, a kisebb termés hatását lehetne ugyan korrigálni az export korlátozásával, ám a világméretű áremelkedést, s az előállítási költségeknek az infláció miatti emelkedését semmiképpen sem. Így a kormányintézkedések ellenére is tovább drágulhat az étolaj. (Kárpátalja/kommersant.ua)