Vitézavatás Salánkon

2007. október 19., 10:00 , 353. szám

Megható és bensőséges ünnepség keretében vitézavatásra került sor október 13-án Salánkon a tavaly 100 éves Szent Mihály arkangyal görög katolikus templomban. A nem mindennapi eseményen összesen 15 kárpátaljai és 6 anyaországi személyt vett fel soraiba a magyarországi Dél-Alföldi 56-os Vitézi Rend.

A Dél-Alföldi 56-os Vitézi Rend a rendszerváltást követően az anyaországban újra engedélyezett, egykoron vitéz nagybányai Horthy Miklós által 1920-ban alapított Történelmi Vitézi Rendhez tartozó szervezet. Olyan személyek alapították és tartoznak nagyrészt soraiba, akik a forradalom és szabadságharc tevékeny résztvevői voltak, s ezért vagy családtagjaik miatt megtorlást szenvedtek, illetve '56 szellemi örökségének ápolásában jelentős szerepet vállaltak. A szervezetbe ezenkívül az anyaországból és a határon túlról olyan jelölteket is felvesznek, akik világi és egyházi munkásságukkal tevékenyen járultak hozzá közösségük fejlődéséhez, bizonyítva nemzet- és magyarságtudatukat. A Rend sorai folyamatosan bővülnek. Ez alkalommal az ugocsai Salánkon gyűltek össze a szervezet vezetői, hogy soraik közé fogadjanak 21 jelöltet.

A Dél-Alföldi 56-os Vitézi Rend elöljáróságának képviseletében az ünnepségen részt vett dr. vitéz Fehér Dénes országos főkapitány, valamint vitéz Németh Bálint országos elnök, aki tiszti rangban forradalmárként harcolt 1956-ban, majd hosszú évekig börtönben sínylődött.

Az ünnepség imádsággal, majd ökumenikus igehirdetéssel kezdődött, melyen Tegze Lóránt salánki és Józan Lajos huszti református lelkészek, valamint Harangozó Miklós csepei és Levcsenkó Róbert helyi parochusok hirdettek igét. Dr. vitéz Fehér Dénes főkapitány köszöntötte a felavatásra váró bajtársakat és a megjelent vendégeket, majd a vitézi rend történetéről beszélt a magyar államalapítástól napjainkig, szólt az 1956-os magyar forradalomról és a megtorlásról, valamint a rendszerváltásról. Majd következett a vitézzé avatásra várók ünnepélyes névsorolvasása - Ádám Barnabás (Nyírbátor), Bányai Árpád (Salánk), Bilics Éva (Rahó), Csuka Béla (Kisgejőc), id. Fanta Sándor (posztumuszként) és ifj. Fanta Sándor (Salánk), Harangozó Miklós (Salánk), Józan Lajos (Huszt), Kiss Zsigmond (Földes), Kövér Iván (Ungvár), Lamoga Albert és Lamoga Sándor (Salánk), Papp Tibor (Debrecen), Peley János (Debrecen), Peleskey István (Salánk), Simon Bálint (Salánk), Sípos Béla (Salánk), Sütő Mihály (Ungvár), Szerémy István (Nyíregyháza), Szlucki Gyula (Ungvár), dr. Szőllősy Tibor (Nyírbatárról) - és az eskütétel. Majd a legünnepélyesebb pillanatok következtek - a vitézzé avatás -, amikor is dr. vitéz Fehér Dénes kardlappal érintve a jelöltek vállát rendtaggá fogadta őket. "Magyar hazámat szolgálom!" - mondták büszkén az újdonsült vitézek.

Az ünnepség papi áldással, a Miatyánk elmondásával, a Himnusz és a Szózat eléneklésével folytatódott, majd az ünnepeltek átvehették a vitézzé avatást bizonyító okiratot. Végezetül a helyi Mikes Kelemen Középiskolában díszebédre került sor.

-halász-