Budapest nem támogatja a fantomműhelyt

Nem felelt meg a szigorú szakmai feltételeknek

2007. október 26., 10:00 , 354. szám

Mégsem támogatja a magyar kormány a Lehoczky Tivadar Tudományos Műhelyt - áll a magyar Kormányszóvivői Iroda közleményében, amely a lapunk előző számában e tárgyban megjelent publikációra, illetve az annak nyomán született magyarországi sajtóhírekre reagál.

Nagy visszhangot váltott ki az előző számunkban A nemzeti jelentőségű fantomműhely címmel megjelent írásunk, miszerint ötmillió forinttal támogat a Miniszterelnöki Hivatal egy gyakorlatilag nem létező kárpátaljai intézményt, beemelve azt a nemzeti jelentőségú intézmények közé. Mint munkatársunk kiderítette, a Lehoczky Műhelynek nincs sok köze a tudományos kutatáshoz, mégis felkerült a kedvezményezettek listájára. Az intézmény állítólagos munkatársai közül többen, köztük a vezetőként megnevezett Gortvay Erzsébet is tagadták, hogy közük lenne a műhelyhez, mely a Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közösségének (MÉKK) tudományos részlege.

Dupka György, a MÉKK elnöke provokációnak minősítette a Kárpátalja írását, majd a Független Hírügynökségnek nyilatkozva hangsúlyozta: "bibliográfiából vett anyagok ütköztetése, illetve félrecsavarása", hogy a cikkben több olyan kutatót a műhely munkatársaként emlegetnek, akiknek könyveik jelentek meg a Kárpátaljai Magyar Könyvek sorozatában, melynek ő a főszerkesztője. "A műhelynek nincs semmilyen munkatársa, és nem is volt. A MÉKK egy társadalmi szervezet" - hangsúlyozta Dupka György, aki szerint mégsem történt félreértés, amikor a Miniszterelnöki Hivatal 5 millió forintot ítélt meg a számukra. "Annak idején volt egy lehetőség, hogy a civil szervezetek nyújtsák be, milyen műhelymunkát fejtenek ki. Mi benyújtottuk a saját anyagunkat. Az, hogy mennyit adtak, hogy adtak ... mi ezért nem lobbiztunk" - mondta.

Dr. Soós Kálmán, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora, a Lehoczky Tivadar Intézet vezetője lapunkból értesült az esetről. A rektor a hírek alapján úgy látja, hogy ebben az esetben aligha lehet szó tévedésről. Tény, tette hozzá, hogy őket ez ügyben senki nem kereste meg, s arra sincs rálátása, hogyan született meg az ominózus döntés.

A Miniszterelnöki Hivatal illetékese megkeresésünkre egy hete azt ígérte, utánanéznek, hogy mi a helyzet a Lehoczky Műhellyel. Ha úgy látják, hogy itt nincs valódi szakmai munka, akkor nem finanszírozzák a társaságot. "A honlapunkon látható nemzeti jelentőségű intézmények listáját a többi szomszédos országhoz hasonlóan az adott régióban működő legitim politikai szervezetek ajánlásai alapján a mi szakmai véleményünk és anyagi lehetőségeink függvényében alakítottuk ki. Konkrétan a Lehoczky Műhellyel kapcsolatban én Dupka Györgytől kaptam egy részletes anyagot, a MÉKK-nek és a Lehoczky Műhelynek a szakmai tevékenységéről. Valóban hivatkozik arra, hogy Gortvay Erzsébet, a filológiai tudományok kandidátusa irányítja ezt a műhelyt, amelynek a munkájában számtalan ismert kutató vesz részt. (...) Ezt az anyagot én az UMDSZ közvetítésével Dupka György úr aláírásával és nyilván Gajdos István továbbításával megkaptam. (...) Nem szoktuk kétségbe vonni ezeknek az igazságtartalmát természetesen. (...) Nagyon remélem, hogy valami félreértésről van szó" - nyilatkozott akkor a Kárpátaljának Zilahi László főigazgató-helyettes.

Németh Zsolt, a magyar parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke szerint a mai támogatáspolitikából hiányzik az átláthatóság és a kontroll, ami a korábbi közalapítványi rendszer sajátja volt. Ezért felszólítják a kormányt: vizsgálja ki a kárpátaljai ügyet, és tegye meg a szükséges lépéseket - írja az esetről beszámoló Magyar Hírlap.

Azután még csütörtökön, lapunk megjelenése után alig néhány órával napvilágot látott a magyar Kormányszóvivői Iroda közleménye: "A sajtóban megjelent hírekkel ellentétben a Miniszterelnöki Hivatal nem kötött támogatási szerződést a Lehoczky Tivadar Tudományos Műhellyel és támogatást sem utalt ki az intézmény számára. A Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közössége Lehoczky Tivadar Tudományos Műhely és Könyvtár által véglegesített program nem felel meg a nemzeti intézményekkel szemben elvárt szigorú szakmai feltételeknek. A nemzeti jelentőségű intézmények és programok közé felvett támogatandó célok körét a külhoni magyar szervezetek által megfogalmazott szakmai javaslatok alapján határozták meg. Ezt követően kezdődött meg a támogatási szerződések előkészítése, melynek során megvizsgálták, hogy a támogatandó program megfelel-e a támogatási szerződés szigorú feltételeinek. A támogatási rendszer átalakítása éppen azt a célt szolgálja, hogy csak valós szakmai teljesítés alapján részesüljenek támogatásban az intézmények és programok" - áll az Országos Sajtószolgálat által megjelentetett közleményben.

szcs