Magyar érettségizés: "vizsgálják" a kérdést

Nem kampánytéma, hanem továbbra is megoldatlan probléma

2007. október 26., 10:00 , 354. szám

Reagált a nemzetiségi szakmai és társadalmi szervezeteknek a független vizsgaközpontokban való érettségizés (és egyben felvételizés) nyelvével kapcsolatos folyamodványaira az Oktatási és Tudományos Minisztérium. Az UMDSZ-párti sajtó beszámolói szerint a magyar nyelven történő vizsgázás kérdése gyakorlatilag megoldott, míg a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) egyelőre nem lát előrelépést az ügyben.

Az oktatási tárca honlapján a napokban megjelent rövidhír kiemeli a kárpátaljai magyarság felvetését, miszerint a matematika, biológia vagy kémia teszteket nem minden esetben értik meg jól a tanulók ukrán nyelven, s ezért fontos volna, hogy az érettségi kérdéseket adják meg a nemzetiségi kisebbség nyelvén.

A közleményből megtudhatjuk, hogy Sztanyiszlav Nyikolajenko oktatási és tudományos miniszter megbízta Igor Likarcsukot, az Ukrán Tudásminőség-ellenőrzési Központ igazgatóját, vizsgálják meg a kérdést, s tegyenek javaslatot a probléma megoldására. A tárcavezető részvételével megtartott minisztériumi tanácskozás résztvevői arra a következtetésre jutottak, hogy célszerű lefordítani a teszteket a nemzetiségi kisebbségek nyelvére. Az eljárás konkrét mechanizmusát, s az ebből következő döntéseket az Ukrán Tudásminőség-ellenőrzési Központ dolgozza majd ki - áll a közleményben.

Dr. Orosz Ildikó, a KMPSZ, valamint a megyei tanács oktatási bizottságának elnöke a hír ellenére továbbra sem tartja megoldottnak a magyar nyelvű érettségizés kérdését. Mint a szakpolitikus lapunk érdeklődésére kifejtette, a közlemény gyakorlatilag megismétli annak a levélnek a tartalmát, amelyet még februárban küldtek a minisztériumból a megyei tanács interpellációjára. "Abban is az állt, hogy megvizsgálják a magyar nyelvű érettségizés biztosításának lehetőségét, s ezzel kapcsolatban utasításokat adnak az Ukrán Tudásminőség-ellenőrzési Központnak" - emlékeztetett a KMPSZ vezetője. Hangsúlyozta: a magyar nyelvű érettségizés lehetősége akkor tekinthető kész ténynek, ha a miniszter ugyanolyan határozatban intézkedik erről, mint amilyenben elrendelte a független vizsgaközpontokban való megmérettetés kötelezővé tételét, s ha majd az erre vonatkozó rendelet megjelenik a minisztérium rendeletgyűjteményében.

A KMPSZ fontosnak tartja felhívni a figyelmet arra is, hogy a minisztérium honlapján megjelent információban nincs szó arról, tervezik-e az ukrán nyelv és irodalom tesztek módosítását a nemzetiségi iskolák diákjai számára. Mint emlékeztetnek, a nemzetiségi iskolák továbbra is az ukrán tanintézmények diákjaitól eltérő óraszámban és tanterv szerint tanulnak ukránul. Változatlanul fennáll tehát annak veszélye, hogy amennyiben ukrán nemzetiségű kortársaikkal azonos követelményrendszer szerint kell vizsgázniuk, ezen iskolák végzősei nem tudják teljesíteni a tőlük alaptalanul elvárt tudásszintet.

Végül Orosz Ildikó határozottan visszautasította a "zöld" Kárpáti Igaz Szó e témával foglalkozó cikkének azt az állítását, miszerint néhány magyarságszervezet képviselője a választások előtt kampánytémává tette volna a vizsgaközpontok kérdését, pánikot okozva ezzel a magyar szülők körében. Mint rámutatott, igen komoly problémáról van szó, amit a KMPSZ már több mint egy éve felvetett más magyarságszervezetekkel ellentétben, amelyek valóban csak a kampány idején kezdtek aktívan foglalkozni a kérdéssel. Sokkal kampányízűbb az UMDSZ-párti sajtónak az a hozzáállása az ügyhöz, hogy most már nem először a probléma megoldásáról adnak hírt pártcéljaiknak megfelelő interpretációban a reális helyzet ismertetése helyett - hangsúlyozta Orosz Ildikó.

hk