Reneszánsz napok

Hírek a Rákóczi-főiskoláról

2007. október 26., 10:00 , 354. szám

Október 17-19. között a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Filológia Tanszékének Magyar Tanszékcsoportja és a főiskola Hallgatói Önkormányzatának közös szervezésében Reneszánsz napok címmel rendezvénysorozatra került sor.

A programok október 17-én a főiskola Esztergomról elnevezett dísztermében lebonyolított rendhagyó órákkal vették kezdetüket, ahol a főiskola jeles előadói, tanárai tartottak előadásokat. Kész Margit néprajzkutató A reneszánsz hatása a hagyományos magyar öltözködésre címmel tartott előadást elődeink viselettörténetéről a honfoglalástól Mátyás koráig, a magyarság ruházatát alakító német és itáliai hatásokról, valamint ehhez kapcsolódóan az ékszerek fejlődéstörténetéről a különböző társadalmi rétegek szempontjából. Gönczy Andrea történész A reneszánsz szépségeszmény Itáliában, Zseliczky Zoltán filozófus A reneszánsz lényegéről, Penckófer János költő-író pedig Reneszánsz mondatok a számítógép világában? címmel tartottak előadást, majd bemutatásra került Penckófer János Boldogasszony tenyerén című verseskötete is.

A program kreatív irodalmi vetélkedővel folytatódott, ahol négy csapat - Laura, Rómeó, Júlia és Mátyás király - versengett egymással egy-egy főiskolai előadó "erősítésével." Az érdekes, talpraesettséget követelő versenyszámokat - villámkérdések, műalkotás reneszánsz műfajban, egy reneszánsz szerző alkotásának megzenésítése vagy eléneklése stb. - követően a Csernicskó István rektorhelyettes vezette zsűri döntése alapján a helyezések: 1. Laura, 2. Júlia, 3. Mátyás király, 4. Rómeó. A győzteseket tortával és pezsgővel, a többi résztvevő csapatot pedig könyvcsomaggal és oklevéllel jutalmazták. A jó hangulatú vetélkedőt követően a nap a 4. Sz. Kossuth Lajos Középiskola tornatermében megrendezett táncházzal zárult.

Másnap délután a Korunk Leonardója kerestetik című rajzpályázat eredményhirdetésére került sor, melyet október 15-én hirdettek meg. A pályázók különböző kategóriákban - önálló témában, illetve reneszánsz irodalmi alkotásokhoz készült illusztrációkkal - pályázhattak. A Kopriva Attila vezette zsűri a sok ígéretes tehetségű fiatal munkája alapján végül meghozta a döntést: az első kategória győztese Baraté Ágnes lett, míg a második kategóriában megosztott helyezéssel Knobloh Erzsébet és Poór József vitte el a pálmát. Az első helyezettek pénzjutalmat, a dobogósok pedig mindannyian könyvjutalmat kaptak. A pályázat eredményhirdetése után következett a szépség- és udvarlási versennyel egybekötött bálkirály- és királynőválasztás, ahol öt lány és hat fiú közül választották ki az Arany Páva étteremben másnap sorra kerülő gólyabál uralkodópárosát.

-halász-