Kiemelt támogatás Kárpátaljának

Szülőföld Alap

2007. november 9., 09:00 , 356. szám

A Szülőföld Alap jövőre várhatóan kétmilliárd forint támogatást nyújt a szomszédos országokban élő magyarságnak, ezen belül létszámához képest kiemelten a Kárpátalján, illetve a Vajdaságban élőknek - hangzott el hétfőn Budapesten a Szülőföld Alap regionális egyeztető fórumán.

Az ülésen a jövő évre vonatkozó támogatás mértékéről egyeztettek, illetve a szakmai kollégiumok közötti forrásmegosztást rögzítették.

Gémesi Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal kisebbség- és nemzetpolitikáért felelős szakállamtitkára a tanácskozást követően kitért arra, hogy továbbra is kiemelt cél marad az oktatás és a szakképzés támogatása, erre fordítják a források ötven százalékát. Hozzátette: döntöttek arról is, hogy a jövő januárban induló kapcsolattartási támogatást a Szülőföld Alapon keresztül folyósítják.

Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke a fórumot követően elismerőleg szólt arról, hogy a kárpátaljai magyarság az idei esztendőhöz hasonlóan várhatóan számarányát jelentősen meghaladó mértékben részesül jövőre is a támogatásokból, ami az erre fordítható források együttes összegének mintegy 19 százalékát teszi ki.

A várakozásokkal ellentétben a tanácskozáson nem vett részt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, a megbeszélést Kiss Péter kancelláriaminiszter vezette. Ugyanakkor információink szerint elképzelhető, hogy december elején sor kerülhet egy olyan politikai egyeztetésre, amelyen a határon túli magyarság képviselői találkozhatnak a magyar miniszterelnökkel. (hk/MTI)