Szent Imre-napi búcsú Beregardóban

2007. november 9., 09:00 , 356. szám

November 4-én Beregardóban a helyi temető mellett álló kicsiny, Szent Imre herceg tiszteletére szentelt kápolnában római katolikus búcsúra került sor, melynek keretében Majnek Antal, a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye püspöke megáldotta a nemrég felújított kápolnát.

A kápolna felújítása szeptember végén vette kezdetét, melyet a búcsú napjára lényegében be is fejeztek. Kijavították a padlót és a mennyezetet, valamint új ablakok kerültek behelyezésre. A kápolna előtt a mostani ünnepségre egy új, tetőzettel fedett rész készült el, melyet - mint Bohán Béla beregszászi plébánostól, a helyi gyülekezet lelkipásztorától megtudtuk - a későbbiekben a hívek ravatalozóként használhatnak majd.

A felújítást nem várt meglepetések kísérték: padlójavítás közben kiderült, hogy a burkolat alatt egy kripta található, valamint a kápolna szentélyében egy befalazott ablakra bukkantak. A tervek szerint a jövőben ezt az ablakot kibontanák és színes üvegtáblákkal díszítenék.

Az ünnepségen Bohán atya beszélt a közel 200 éves kápolna történetéről és a felújításról, majd Majnek püspök szólt a kápolna védőszentje, Szent Imre herceg életéről. Elhangzott, hogy ez évben ünneplik a történelmi Magyarországon a herceg születésének 1000. évfordulóját, akit példaként állított a hívek elé. Végül a hívek énekszóval mondtak köszönetet az Úrnak.

F.Zs.