Törökország és Tunisz a sláger

Turizmus: külföldi utak

2007. november 9., 09:00 , 356. szám

Kárpátalján immár több mint félszáz utazási iroda, kirendeltség és szolgáltató kínál külföldi turistautakat. Még néhány évvel ezelőtt is úgy tűnt, hogy a kárpátaljaiak számára a külföldi nyaralás egyenlő az elérhetetlen luxussal, ám az elmúlt években kisebbfajta áttörés következett be ezen a téren.

Természetesen eszünk ágában sincs azt állítani, hogy az átlagfizetésből élő kárpátaljai immár félre tudja tenni a külföldi nyaralásra valót. Az elmúlt 3-4 évben azonban egyes becslések szerint legalábbis megduplázódott azon földijeink száma, akik megengedhetik maguknak, hogy valamelyik meleg tenger partján pihenjék ki a munka fáradalmait, vagy nekivágjanak megnézni Európát. Hivatalos statisztikák nemigen készülnek arról, mekkora forgalomnövekedés tapasztalható a helyi utazási irodákban; annál kevésbé, mivel ma már bárki lekötheti az útját az interneten keresztül például egy kijevi cégnél is. Az általunk megkérdezett irodák azonban egyöntetűen állítják: örvendetesen, egyesek szerint nagyságrendnyivel nőtt ügyfeleik száma.

Mindenekelőtt azt a tévhitet kell eloszlatnunk, miszerint külföldön nyaralni sokkal drágább mulatság volna, mint belföldön. Aki tehát megengedheti magának, hogy például a Fekete-tengernél vakációzzék, ma már bátran gondolhat arra, hogy egy kicsit távolabb merészkedjék, világot lásson. Van, aki egyenesen azt állítja, esetenként olcsóbban juthatunk jobb szolgáltatáshoz ily módon.

A rendkívül nagy választék miatt a szakemberek igen nehezen tudták megválaszolni azt a kérdésünket, hogy mégis mennyit áldozunk átlagban külföldi útjainkra. Egyes becslések szerint azonban egy család nyaralása nagyságrendileg ezer dollárnak megfelelő összegből oldható meg, ami már ráadásul igazán jó minőségű szolgáltatást feltételez. Az utazási irodák ugyanis általában számtalan olyan lehetőséggel, megoldással is szolgálnak, amelyek segíthetnek érzékelhetően csökkenteni ezeket a közvetlen kiadásainkat.

Az utazók legtöbbje változatlanul egy forró homokú tengerpartra vágyik, e tekintetben pedig számunkra Törökország, Egyiptom és Tunisz ma szinte utolérhetetlen. Például egy nyolcnapos utat Antalyába, a földközi-tengeri török üdülőparadicsomba (négycsillagos szálloda, kétágyas szoba, félpanziós ellátás) már fejenként 268 dollártól leköthetünk, amiben benne foglaltatik a repülőút ára, valamint a kötelező biztosítás. Törökország azért is kedvelt célpont a posztszovjet térségben, így Kárpátalján is, mivel a legtöbb szálloda személyzete szinte kötelezően beszéli az orosz nyelvet, azaz hazánk fia könnyedén elboldogulhat azon a messzi földön.

Mind többen választják Egyiptomot is, amelynek Vörös-tengerparti üdülői egész évben várják a vendégeket, igaz, már csak a nagyobb távolság okán is valamivel drágábban. Nyolcnapos utat a fáraók földjére, háromcsillagos szállodába már fejenként 363 dollárért is kínálnak, habár meg kell jegyeznünk, hogy a legtöbb út 400 dollárnál valamivel többe kerül. Tegyük hozzá mindjárt: a Vörös-tenger partját a strandolni vágyóknak, illetve azoknak ajánlják, akik a csodálatos víz alatti világra kíváncsiak. Akik viszont a jobbára a Nílus mentén összpontosuló műemlékeket szeretnék látni, azoknak bizony valamivel mélyebben a zsebükbe kell nyúlniuk. Például egy 15 napos nílusi hajóúton - többek között Luxor, Asszuán és Kairó érintésével - 629 dollárért vehetnek részt.

Fantáziánk szárnyalásának legfeljebb az szab határt, hogy egyre többen idegenkednek a repüléstől, s választják az autóbuszt vagy a személygépkocsit. Így válnak mind népszerűbbé a közeli tengerpartok, például Horvátországban vagy Montenegróban.

Különösebben nem meglepő, hogy az ukrajnai utazási irodák viszonylag gazdag kínálata ellenére a kárpátaljai emberek alig fizetnek be magyarországi kirándulásra vagy üdülésre. Bár volt módunk beszélni olyanokkal, akik szervezetten utaztak hajdúszoboszlói fürdőkúrára vagy felső-magyarországi bortúrára, e tekintetben előszeretettel alapozunk rokonainkra, ismerőseinkre, illetve vállaljuk a kalandot, hogy egyedül boldogulunk az anyaországban. A nyelvismeret mellett legtöbbünk számára az is nagy könnyebbséget jelentett eddig, hogy viszonylag könnyen és ingyen juthattunk vízumhoz.

A vízumkérdésről külön is érdemes szólni, mert a szakemberek szerint az európai utazásoktól ma éppen ez tart vissza sokakat, s nem az anyagiak.

Talán a fentiekből is érzékelhette az olvasó, hogy időnként egyáltalán nem egyszerű eligazodni a gondtalan és élménydús nyaralás megszervezésének számtalan aspektusa között. Mára a mind több utazásnak köszönhetően földijeink is megtanulták, hogy az ördög mindig a részletekben rejlik, azaz érdemes alaposan tájékozódni és tervezni már azelőtt is, hogy egyáltalán felkeresnénk az utazási irodát. A legtöbben ma ezt már meg is teszik az internet segítségével, ahol rengeteg információ található a különböző szállás- és kirándulási lehetőségekről, szolgáltatásokról és látnivalókról. Így határozott elképzelésekkel kereshetik fel az utazási irodákat, s választhatnak javaslataik közül ízlésüknek és pénztárcájuknak megfelelően.

Közben az idegenforgalmi szakma javában készül a télre. Szakértők szerint országos szinten az újévi-karácsonyi utaknak már majdnem a felét értékesítették. Az idei slágerek Finnország és Jamaica. Finnország az utóbbi években ismét egyre népszerűbbé válik télen, annak ellenére is, hogy az utak ára megközelíti a személyenkénti ezer eurót (másfélezerért az igazi lappföldi Mikulással is találkozhatunk!). Kárpátalján változatlanul a Kárpátok a legnépszerűbbek télen, van azonban egy örvendetesen gyarapodó réteg, amely a szlovákiai Tátrával vagy az ausztriai Alpokkal is megpróbálkozik ilyenkor.

Összességében az utazási irodák szerint az újévi utak ára mintegy 10-20 százalékkal nőhet az idén. Decemberben, s az ortodox karácsonyt követő hetekben azonban olcsóbban pihenhetünk, különösen Kárpátalján...

hk